Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Arneis, den lille slyngel fra Piemonte

Vin under temaet 'Turen går til' Foto: Michael Bager

Arneis, den lille slyngel fra Piemonte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marco Porello har to meget forskellige bud på samme drue, mens Bruno Giacosa putter arneis i cashmere. Turen går til Piemonte.

Måske er det et sparsomt grundlag for konklusioner. Men ugens test af vine med "Turen går til Piemonte" under armen viser, at finesse koster penge i vinverdenen. Den gode nyhed er så, at smag og behag er forskellig, og at mange formentligt vil finde en af testens mindre dyre flasker bedre, måske også langt bedre end den dyreste.

Begge står på hylden hos Theis Vine, hvor en af Piemontes stjerner i skikkelse af Bruno Giacosa for tiden er på tilbud til 189,95 kroner mod normalt knap en tredjedel mere. Her har vinmageren klædt den lokale drue arneis i en habit af cashmere, så den smyger sig elegant rundt i mundhulen. Arneis som et blødt, høfligt håndtryk. En absolut dejlig vin, som man får lov at betale for - også på tilbud - mens producenten Mauro Molinos bud på en arneis er helt anderledes og i virkeligheden mere sommer- eller i hvert fald terrassevenligt.

 

Bøvlet arbejde i bakkerne

Arneis er et godt alternativ til chardonnay, viognier og andre hvide vine med fylde, hvis man vil give sig selv og uventede gæster en vinoplevelse denne sommer. Druen stammer fra Piemonte, den er udbredt i bakkerne omkring Roero, men produceres også i Langhe, og arneis er det piemontesiske ord for lille slyngel, og druen har fået navnet, fordi den er bøvlet at dyrke.

Arneis står i baggrunden og er sjælden at finde i danske butikker, mens mørke dejligheder som barbera og barolo løber med hæder og presseomtale. Helt bogstaveligt har den hvide drue stået i skyggen af nebbiolo, som giver de ranke, syre- og tanninrige rødvine fra Piemonte i den forstand, at druen gennem århundreder har været brugt til at bløde tanninerne - altså garvesyren - i de ofte lidt barske vine op.

Den har været plantet mellem nebbiolo-stokke i selve marken og ikke kun for at bløde vinen op i et field blend, men også for med sin søde duft at være det første offer og skåne de dyrebare røde drueklaser for de fugle, der søger føde mellem vinstokkene ...

Druen gik tilbage i sidste århundrede med producenternes fokus på nebbiolo, indtil kun to producenter i Barolo - Bruno Giacosa var den ene - dyrkede den, men i 1980'erne steg interessen for hvide druer i Piemonte, og for en snes år siden var 610 hektar i Roero og Langhe beplantet med arneis.

Arneis kan sagtens stå alene, som denne test viser, og druen giver solidt byggede hvidvine med krop og undertiden ofte en ganske bred frugtkurv med fersken, abrikos og ananas - her er det, at Bruno Giacosa dæmper det floromvundne i en meget elegant vin.

Mange sætter pris på mere livlige vine, og her vil Mauro Molinos lyse dejlighed med masser af smuk frugt være en fin oplevelse på terrassen enten i sig selv eller til lette retter. Med en pris på knap 110 kroner flasken hører den til i en - piemontesisk sammenhæng - fornuftig priskategori. Vinene fra Norditalien er ikke på dette felt konkurrencedygtige med resten af Italien eller den nye vinverden.

En mellemvej mellem Porello/Molino og Bruno Giacosa er producenten Giovanno Almondos bud på en arneis, mere dæmpet end de første og beslægtet med Giacosa i finesse til 120 kroner hos Bichel Vine til fire stjerner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samme producent, to bud

Producenten Marco Porello er repræsenteret med to meget forskellige vine på arneis. Vinhuset ligger i byen Canale i området Roero nord for Barolo og Barbaresco, hvor Marco Porello siden 1994 har drevet gården med en uddannelse fra vinskolen i Alba. Den ene arneis fra 2014 er lys, mens enkeltmarksvinen fra marken Camestri i årgang 2015 er mørkere og tonet i mol. 

Enkeltmarksvinen er lavet på ren håndhøstet arneis i september - arneis har en tendens til at blive overmoden efter september - gæret over en snes dage og vinficeret på ståltanke og flaske, og den har en tungere, mere olieret mundfornemmelse end den et år ældre arneis fra 2014, som har mere bid fra frugtsyre og umiddelbart virker mere sprælsk. Samme producent, samme drue, forskelligt år og forskellige marker, og helt forskellige udtryk.

Jo, vinens verden er forunderlig og stor.

SENESTE NYT