Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk

Sommerhus til salg - køber søges

Publiceret: 16.10.2008 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Jesper Sørensen
De fede år er slut, og interessen for at købe sommerhus falder. Antallet af sommerhuse til salg i populære områder som Hvidbjerg og Juelsminde er fordoblet på et år.

Samtidig er der en klar tendens til, at det tager længere tid at sælge fritidsboliger end villaer, og at udbudspriserne bliver sat ned.

Panik
Der er sat 57 sommerhuse til salg alene i postnummeret 7080 Børkop, der blandt andet omfatter Hvidbjerg. Godt en tredjedel af husene har været til salg i mere end et år, hvilket kun gælder for en tiendedel af villaerne i området.

-Der går langt imellem, at vi sælger et sommerhus, og det er mange år siden, der har været så mange til salg. Hele boligmarkedet er jo i panik i øjeblikket, fordi pressen er fuld af snak om finanskrise, så folk tør ingenting, siger Jonna Harbo fra Home i Børkop.

19 af sommerhusene er sat ned med mellem to og 19 procent undervejs. Mægleren tror ikke på store prisfald i den kommende tid.

-De fleste sælgere er tålmodige. Det er voksne mennesker, som har sat deres sommerhus til salg, fordi de enten er blevet for gamle til at passe det eller ville score en gevinst, mens priserne steg. Der er ikke så mange, der skal have solgt deres sommerbolig her og nu, siger Jonna Harbo.

Venter stort prisfald
I Juelsminde er der 52 sommerhuse på salgslisten mod blot 20 for halvandet år siden. Her er der prisfald på mellem tre og 18 procent på en tredjedel af husene.

-Salget står meget stille, og det har det gjort hele året. Vi kan godt sælge liebhaverboliger lige ned til vandet, og folk vil gerne købe sommerhuse under 1,2 millioner, men dem er der ikke så mange af, siger Sonja Josiasen fra Nybolig i Juelsminde.

Hun oplyser, at sælgerne typisk har haft husene i mange år

-De behøver ikke nødvendigvis at sælge nu, så de er ret tålmodige. Men jeg tror, priserne generelt vil falde 20-25 procent. Sommerhuset er jo vores bolig nummer to, og det har folk ikke råd til lige nu, siger Sonja Josiasen.

Kollaps
Dermed er hun på linie med bolig-ekspert Jens Lunde fra handelshøjskolen i København, som forudser et kollaps i markedet for sommerhuse og et voldsomt fald i priserne.

Til Børsen begrunder han sin spådom med, at boligboblen efter indførelsen af de afdragsfrie lån i 2003 var størst for sommerhuse.

Samtidig er mange nye fritidshuse sat til salg eller bliver det snart. Blandt andet i Lalandia i Billund og i Skovbrynet i Give.

Nemmere at leje ud
Tendensen betyder næppe, at danskerne holder op med at holde ferie i Danmark. Således har Lalandia alt udsolgt i sine feriecentre i efterårsferien, og Danland udlejer flere sommerhuse end tidligere. Det er netop chancen for at leje ud, der gør situationen økonomisk tålelig for mange af de mennesker, som har sat sommerboligen til salg.

Et stort udbud giver lavere priser, og et gennemsnitligt fritidshus koster i dag 1,37 millioner mod knap 1,5 millioner sidste år. Det kan man så ærgre sig over, hvis man købte for et år siden. Men har man købt tidligere, har det typisk været en glimrende investering. Tal fra ejendomsmæglerkæden Home viser, at et fritidshus er steget 80 procent i værdi siden 2002, hvor det kun kostede 760.000 kroner.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier