Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret15 º C

Slet ikke så stillesiddende

Publiceret: 28.04.2010 06:00
Christian Ingemann

Klik her for at se samtlige annoncer

kassedame får masser af motion. I hvert fald i Rema 1000.

Sådan lyder det skråsikkert fra Kirsten Guldborg. Hun bruger langt over halvdelen af sin arbejdstid bag kassen i forretningen på Rued Langgårdsvej i Vinding ved Vejle og forbrænder alligevel en hel del kalorier på jobbet.

- Det er slet ikke så stillesiddende et arbejde, som folk tror. Faktisk plejer jeg at sige, at det er gratis fitness at være ansat her, siger hun.

Masser af arbejdsopgaver
Dermed afliver hun også fordommen hos blandt andet Fredericia-skraldemanden Frank Jensen, som i sidste uge sendte stafetten videre i avisens serie, "Godt det ikke er mig!" Han mente, at en kassedame - i modsætning til eksempelvis skraldemanden - sidder stille dagen lang. Det gælder nu ikke for Kirsten Guldborg.

- For det første er der gang i armene, når man sidder ned og kører alle varerne igennem. Men selv den del af dagen, jeg er tilknyttet kassen, er der indimellem et "hul" mellem kunderne, og dén tid bruger jeg måske på at pakke slik ud, forklarer hun.

- Når jeg ikke sidder ved kassen, hjælper jeg til ude bagved eller i resten af forretningen. Kød-afdelingen er mit ansvar, og der skal sættes ting på plads og vaskes gulv. Utroligt mange varer skal igennem butikken hver eneste dag, så vi render ret stærkt her. Det er hårdt arbejde. Og kan man ikke lide, at det går stærkt på jobbet, skal man finde et andet sted at arbejde, tilføjer kassedamen.

Denne dag, hvor avisen er på besøg, har hun tjansen ved Kasse 2. Morgenen begyndte med at tælle kassen med omkring 3.000 kroner i byttepenge op, dernæst loggede Kirsten Guldborg sig på med sit personlige id. Nu køres mad, toiletartikler, papirvarer og plastikposer gennem kassen, mens Kirsten Guldborg med den ene fod på pedalen styrer båndets hastighed. Langt de fleste varer har stregkode, dog skal hun kende koderne for frugter. En lille papirlap påklistret skærmen beretter desuden om dagens slagtilbud på franskbrød til en 10'er.

Overskud til en sludder for en sladder
Kassedamen har fra sin udsigtspost overblik over det meste af butikken til sin højre side og udgangsdøren til venstre. Mellem glaspartiet, der befinder sig mellem toiletpapir og grillbriketter, anes forretningens efterhånden berømte sammenplantninger og blomsterkurve, der trækker kunder til langvejs fra.

Et enkelt tryk på knappen ved Kirsten Guldborgs højre knæ betyder, at en ny kasse bør åbnes. To tryk kræver assistance vedrørende spørgsmål fra kunden eller bøvl med en stregkode. Tre tryk er lig med mangel på vekselpenge. Overfaldsalarmen har heldigvis ikke været i brug i adskillige år.

Den 40-årige kassedame kender rutinerne og koderne til hudløshed. Måske er det derfor, hun altid har overskud til at tale med især de ældre kunder. Friske bemærkninger om vejret eller weekendens havearbejde samt drilske kommentarer om kundernes slikforbrug er en del af dagligdagen, når Kirsten Guldborg sidder ved kassen.

- Du giver mig jo helt dårlig samvittighed med alle de sunde grøntsager, du har købt, lyder det også til en enkelt kunde.

Det er denne pingpong med Vindings befolkning, der gør Kirsten Guldborgs arbejde spændende:

- Man sidder her og får sig en sludder for en sladder, og det kan jeg godt lide, som hun siger det.

En del af lokalsamfundet
- Jeg arbejder i det lokalsamfund, hvor min mand er fodboldtræner, og vi er medlem af grundejerforeningen og så videre. Man kender kunderne. Hver gang varer ryger gennem kassen, får jeg i princippet foræret en opskrift. Ja, man kommer på en måde med ind i folks hjem ved at sidde her ved kassen. Og hvor mange mennesker har et arbejde, hvor man hver dag bliver inviteret til bords ved naboen?, spørger Kirsten Guldborg.

Sønnens sygdom kræver nærvær
Hendes søn, Kevin, lider af ADHD (tidligere kaldet DAMP). Derfor er hun rigtig glad for at have fået en ordning med arbejdspladsen, der for mange dages vedkommende betyder fyraften kl. 15.15.

- Kevins sygdom kræver en masse af os forældre. Også fordi vores datter nødigt skulle føle sig overset. I forvejen er det småt med fritid for mange butiksansatte, men med den situation, vi er i, er det ekstra dejligt at have så mange dage derhjemme sammen med familien, siger hun.

Kirsten Guldborg kunne sagtens forestille sig at være kassedame resten af arbejdslivet. Med et smil om læben konkluderer hun således:

- Kunderne er trygge ved at se, det er den samme kassedame som sidst. Og de skulle jo nødigt gøres utrygge...