Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret14 º C

Enhedslisten på vej til Europa-Parlamentet

Publiceret: 19.04.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

første gang nogensinde kan Enhedslisten være på stemmesedlen, når danskerne skal vælge medlemmer til Europa-Parlamentet i 2014.

Flere i partitoppen vil nemlig gerne udnytte den aktuelle fremgang, så partiet også bliver repræsenteret i EU, skriver netavisen Altinget.dk.

- Situationen er naturligvis blevet en anden, end da vi kæmpede for at holde afstand til spærregrænsen. Så det er noget, vi overvejer, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen til Altinget.dk.

Et mandat til Parlamentet kræver syv-otte procent af stemmerne. Ved folketingsvalget sidste år fik partiet 6,7 procent, og siden har partiet formået et holde fast i fremgangen. Og den opbakning skal nu omsættes til et mandat til Europa-Parlamentet.

Det er ikke første gang, at debatten er kommet op i Enhedslisten. Op til parlamentsvalget i 2004 var det også på dagsordenen. Dengang besluttede Enhedslistens Søren Søndergaard sig dog for at stille op for Folkebevægelsen mod EU.

Ved det seneste parlamentsvalg sloges Enhedslisten stadig med at rejse sig fra de 2,2 procent, som partiet fik ved folketingsvalget i 2007, og derfor gav det ikke mening at opstille.

Nu er vælgerne strømmet til Enhedslisten, og skal de bevares - og blive til kernevælgere - så er det nødvendigt at være på stemmesedlen ved de valg, der nu er, lyder et af argumenterne.

Hvis partiet stiller op, bliver spidskandidaten ikke partiets store trækplaster ved folketingsvalget, Johanne Schmidt-Nielsen. Det skyldes, at Enhedslisten ifølge Per Clausen satser på at opstille hende til det kommende Folketingsvalg.

Hun kan falde for partiets såkaldte rotationsprincip, men det vil først ske, hvis valget kommer efter maj 2015. Og så vil Johanne Schmidt-Nielsen ikke kunne nå at stille op til Europaparlamentet, fordi de kandidater skal findes næste år, oplyser Per Clausen.

Folketingsmedlemmerne Per Clausen og Frank Aaen vil heller ikke stille op, da rotationsprincip også gælder for valg til Europaparlamentet.

Enhedslisten regner med at samarbejde tæt med Folkebevægelsen mod EU.

- Hvis vi stiller op, så vil vi indgå i valgforbund med Folkebevægelsen, siger Per Clausen.