Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk

Fortsat røg hos dagplejemødre skuffer læger

Publiceret: 22.04.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Ritzau
Den nye rygelov er langt fra så ambitiøs, som Lægeforeningen havde håbet. Især vækker det bekymring, at politikerne ikke har valgt at stramme reglerne for dagplejere, der passer børn hjemme hos sig selv.

De må fortsat ryge i hjemmet, når børnene ikke er der.

- Mange af stofferne i tobaksrøg er kræftfremkaldende, og man ved, at de sætter sig fast på ting. Og problemet er, at små børn sutter på ting. Så ud fra et forsigtighedsprincip mener vi, at dagplejebørn heller ikke bliver udsat for passiv rygning, siger Jette Dam-Hansen.

Hun er formand for Lægeforeningens forebyggelseskommission. Og hun roser regeringen og Enhedslisten for at have strammet reglerne for rygning på ungdomsuddannelser og enkeltmandskontorer.

Op mod 7000 små børn frygtes at være udsat for tobaksforurenet luft i danske dagplejehjem, viser beregninger lavet af Statens Institut for Folkesundhed for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpe se og Danmarks Lungeforening.

Regeringen og Enhedslisten er i weekenden blevet enige om en ny rygelov. Med loven bliver der indført totalforbud mod rygning på skoler, gymnasier, institutioner og en lang række øvrige uddannelses- og opholdssteder for børn og unge.

Samtidig bliver det forbudt at ryge i enkeltmandskontorer, dog med mulighed for at give tilladelse til rygning i firmabiler, lastbiler, kraner og lignende.

De borgerlige partier forlod forhandlingerne om rygeloven, og kalder resultatet "formynderisk". Men selvom det altså er endt med en smal aftale, har parterne holdt sig til det oprindelige udkast, der ellers var designet til at være spiseligt for de borgerlige.

Det er ifølge Socialdemokraternes forebyggelsesordfører en af forklaringerne på, at den nye rygelov ikke er mere vidtgående blandt andet også i forhold til rygning hjemme hos dagplejemødre.

- Vi vil meget nødig have, at rygeloven bliver en kampplads på Christiansborg. Vi har lavet aftalen så tæt op ad det, som var forhandlingskompromiset, som muligt, siger Flemming Møller Mortensen.

Han påpeger, at loven skal evalueres igen allerede om to år. Og på det tidspunkt vil der kunne komme nye emner på bordet.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Vejle Amts Folkeblad

   Bugattivej 8

   DK-7100 Vejle

    

   Tlf: 75857788

   Fax: 76414882

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Vejle Amts Folkeblad. Vejle Amts Folkeblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik