Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret17 º C

Eksperter kalder stiftsråd for inhabile

Publiceret: 25.04.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

medlemmer af Københavns Stiftsråd er selv så indblandede i driften af sognekirker, at de helt burde holdes ude af beslutningen om lukning af kirker. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Når de alligevel nu har udpeget 17 kirker til lukning, udsætter de sig for mistanke om magtmisbrug og pleje af egne interesser.

Så hård er kritikken blandt andet fra retsteolog og ekspert i kirkeret Kristine Garde, efter at det forleden kom frem, hvilke kirker der står foran lukning.

Stiftsrådet består ud over Københavns biskop af menighedsrådsmedlemmer, præster og provster fra Københavns Stift. Ingen af de kirker, som stiftsrådets 16 medlemmer selv er direkte knyttet til, står til lukning.

Ifølge Kristine Garde er det især kritisabelt, at stiftsrådet tæller provster og dermed præster, der skal udpege kirker til lukning i deres eget provsti.

- Der er inhabilitetsproblemer på kryds og tværs i stiftsrådet, og man bliver derfor nødt til at forklare menighedsrådene meget grundigt, hvorledes beslutningerne er truffet.

- Men det er ikke nok. Hvis for eksempel en provst, der selv har et lukningstruet sogn i sit provsti, sidder med hele vejen op i stiftsrådet og er med til at behandle sin egen sag, så er inhabiliteten så tyk, at man kan skære i den, siger hun.

Skal man være sikker på, at provsten ikke er inhabil, skal han udelukkes af stiftsrådet, og der skal findes en provst fra et provsti, hvor kirker ikke er indstillet til lukning, mener Kristine Garde.

I Aalholm Kirke, som er indstillet til lukning, har menighedsrådet klaget til biskoppen over stiftsrådet. Menighedsrådet kritiserer især, at deres egen provst, Finn Vejlgaard, er medlem af stiftsrådet.

Finn Vejlgaard kalder kritikken for "udemokratisk og langt ude".

- Jeg er på demokratisk vis valgt til stiftsrådet, og man kan ikke bare skifte folk ud. Hvis jeg er inhabil, fordi jeg også er præst i en kirke, så ville det være svært i det hele taget at fungere som provst. Så jeg kan ikke se, at der er et problem, siger han.