Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret15 º C

Svensk tv: DDR-fanger arbejdede for Ikea

Publiceret: 28.04.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

svensk tv-dokumentar retter en anklagende finger mod en af Sveriges største og mest kendte virksomheder, møbelkæden Ikea.

I det daværende Østtyskland (DDR) blev politiske fanger brugt inden for produktionen, og ifølge tv-programmet "Uppdrag granskning" var Ikea en af de virksomheder, der benyttede de politiske fanger som billig arbejdskraft.

Beviset for det skal være fundet i det østtyske sikkerhedspoliti Stasis arkiver, fremgår det af programmet, der sendes på svensk tv onsdag.

Ikea afviser anklagerne og skriver i en pressemeddelelse, at virksomheden i 1970'erne og 1980'erne foretog regelmæssige besøg på fabrikkerne i DDR for at kontrollere, at alt var i orden.

- Vi var tydelige i vores krav dengang som nu, skriver Ikea.

- Ikea har aldrig accepteret en sådan måde at drive virksomhed.

Efter en kritisk tysk tv-dokumentar undersøgte Ikea sidste år påstanden om, at der blev brugt politiske fanger til at fremstille de populære møbler.

Og nu da svensk tv er kommet frem med anklagen, vil møbelgiganten grave videre i Stasis arkiver.

- Vi har bedt om dokumenter fra gamle Stasiarkiver og interviewer personer inden for Ikea, som var med dengang. Hidtil findes der ingenting der tyder på, at vi skulle have anbefalet at anvende fanger i produktionen eller have kendt til det, siger Jeanette Skjelmose, sustainability manager i Ikea.

Hun mener, at de nye anklager er kommet frem, efter at to tidligere politiske fanger fra DDR sidste år fortalte tyske medier, at de muligvis havde fremstillet møbeldele for Ikea under deres tid i fængslet.

Fangerne havde også set korrespondance på svensk.

Tv-programmet "Uppdrag granskning" har tidligere kritiseret den svenske møbelgigant for at fælde urskov i Rusland.

Det fik lørdag demonstranter til at protestere uden for otte Ikea-varehuse rundt om i Sverige.