Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret11 º C
Obama Afghanistan
Barack Obama ankommer i Air Force One i Bagram lufthavn, tirsdag aften i Afghanistan.
Obama Afghanistan
Barack Obama ankommer i Air Force One i Bagram lufthavn, tirsdag aften i Afghanistan.

Obama overrasker med besøg i Afghanistan

Publiceret: 01.05.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

amerikanske præsident, Barack Obama, ankom sent tirsdag aften til Afghanistan, hvor han kort efter ankomsten underskrev en samarbejdsaftale med den afghanske præsident, Hamid Karzai.

Aftalen fastlægger det fremtidige forhold mellem USA og Afghanistan, når alle amerikanske kampsoldater har forladt det centralasiatiske land ved udgangen af 2014.

Obama har desuden planlagt, at tale til amerikanske soldater senere.

Besøget i Afghanistan falder sammen med årsdagen for amerikanske elitestyrkers drab på al-Qaeda-lederen Osama bin Laden i Pakistan.

Aftalen, kaldet "Et strategisk Partnerskab mellem USA og Afghanistan", sætter rammerne for USA's tilstedeværelse i Afghanistan, når de amerikanske kampsoldater er ude af landet.

Obamas besøg i Afghanistan har været holdt hemmeligt af sikkerhedshensyn. Han forlod Washington sent mandag aften i ly af mørket, og landede på Bagram flybasen nord for Kabul tirsdag.

Forholdet mellem Obama og den afghanske ledelse har været mere end anstrengt i de seneste måneder. Det skyldes først og fremmest amerikanske soldaters drab på civile afghanere og uenighed om, hvordan bekæmpelsen af Taliban skal foregå.

Obama indleder sin kampagne for at blive genvalgt til USAs præsident lørdag, og han arbejder på at vise amerikanske vælgere, at hans udenrigspolitik er en succes.

Drabet på Osama bin Laden er et vigtigt argument i den henseende. Tilbagetrækningen af 33.000 soldater senere på året ses som et forsøg på at imødekomme de amerikanske vælgeres ønske om at nedtrappe og afslutte indsatsen i Afghanistan.

USA og andre vestlige lade har mistet cirka 3000 soldater, siden den tidligere præsident George W. Bush gav ordre om at invadere Afghanistan og fjerne Taliban fra magten med magt.