Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk

Ida Auken vil gøre Vadehav til verdensarv

Publiceret: 01.05.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Ritzau
Den danske del af Vadehavet bør være en del af Jordens samlede naturarv, mener miljøminister Ida Auken (SF).

Hun vil nu spørge de fire Vadehavskommuner Esbjerg, Tønder, Fanø og Varde, om de vil støtte, at Danmark søger FN-organisationen Unesco om at få Vadehavet med på listen over verdensarv.

I 1990'erne forsøgte hendes morbror Svend Auken (S) som miljøminister at gøre det samme, men en bølge af voldsom lokal modstand satte en effektiv stopper for projektet.

Fiskere, landmænd og kommunalpolitikere ville ikke være med, fordi de frygtede indskrænkninger i deres råderet over området.

- For mig er det helt centralt, at man lokalt bakker op om så prestigefyldt en udpegning. Jeg tror, at tanken om så flot en udpegning har modnet sig de seneste knap 20 år, siger Ida Auken.

- Vi har fået en velfungerende nationalpark i området, og jeg fornemmer, at holdningen til udpegningen er vendt, siger Ida Auken.

Tysklands og Hollands del af det enestående naturområde er allerede udnævnt til verdensnaturarv under Unesco. Men udpegningen af Vadehavet slutter mod nord ved den danske grænse.

Vadehavet har store muligheder i den grønne økonomi, som regeringen ønsker at skabe i Danmark, mener Ida Auken.

- Som en del af verdensnaturarven kan vi udvikle flere arbejdspladser i det grønne turismeerhverv, og vi kan bruge Vadehavet til at markedsføre Danmark som en grøn nation, der trods vores lille størrelse har store rigdomme, anfører Ida Auken.

Det område, hun foreslår udpeget, udgør i dag Vadehavets Natur- og Vildtreservat, som hovedsageligt ligger uden for digerne. Sådan er det også i Tyskland og Holland.

Miljøministeren forsikrer, at der ikke følger nye reguleringer af området med, hvis Unesco skulle vælge at godkende det danske Vadehav som naturarv.

Det er Kulturarvsstyrelsen, der skal skrive ansøgningen til Unesco, hvis kommunerne siger ja. Det skal ske inden 1. februar 2013. Forinden skal ansøgningsmaterialet i offentlig høring.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Vejle Amts Folkeblad

   Bugattivej 8

   DK-7100 Vejle

    

   Tlf: 75857788

   Fax: 76414882

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Vejle Amts Folkeblad. Vejle Amts Folkeblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik