Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret12 º C

Få 1. maj-overblikket her: Det taler de om

Publiceret: 01.05.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

Johanne Schmidt-Nielsen advarer i sin 1. maj-tale mod at lade de arbejdsløse og socialt udsatte betale for den økonomiske krise. Derimod skal regeringen gøre op med "krævementalitet" hos bankerne, dem, der har fået skattelettelser og dem, der får "de fede ministerpensioner."

- Vi har bygget vores samfund op om et stærkt fællesskab. Det har vi gjort for at sikre, at den enkelte ikke bare er overladt til sig selv, hvis ulykken rammer.

- Det er ikke venstrefløjens opgave at hjælpe Joachim B. Olsen med at genere de arbejdsløse. Venstrefløjens opgave er at skabe arbejdspladser.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) roser de danske lønmodtagere for at holde igen i lønforhandlingerne. Hun mener, at vi skal forvente mindre, end vi plejer, og forlange mere af hinanden, end vi gjorde.

- De skal vide, at de er med til at løfte et stort ansvar på et vigtigt tidspunkt. Og de skal vide, at deres beslutsomhed og vilje til at gå forrest er en stor inspiration for os alle.

- Hvis plastløberen kan bide tænderne sammen, så kan overlægen også. Hvis kasseassistenten kan spænde livremmen ind, hvem kan så ikke?

- Det er nu, vi skal vise, at vi har rygraden til at passe på det velfærdssamfund, som vores forældre skabte. Det er nu, vi skal vise evnerne til at forny de bånd mellem mennesker, som det tager generationer at knytte, men få år at trevle op.

Harald Børsting, formand for LO, vil have regeringen til at gribe ind, så Danmark ikke mister en generation på gulvet i forhold til at få arbejde. Han trækker paralleller til 1970'erne, hvor han selv var ung.

- Det var i 70'erne, jeg som ung knægt trådte mine første spæde skridt på arbejdsmarkedet, og blev aktiv i fagbevægelsen. Men alt var ikke kun fryd og gammen.

- Pludselig stod de unge i kø foran arbejdsformidlingen. I 1983 var 16 procent at de unge arbejdsløse. I dag er 13 procent af de unge mellem 15-29 år arbejdsløse. Vi nærmer os tidligere tiders kritiske tilstand

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lægger sig på linje med Harald Børsting. Han vil have de unge ud af passiv forsørgelse.

- Krisen har ramt de unge og dem uden uddannelse urimeligt hårdt. 65.000 unge har mistet deres arbejde under krisen. De fleste af dem har ingen uddannelse ud over folkeskolen. Det er hamrende alvorligt.

- Risikoen for at være på kontanthjælp i voksenlivet er mere end 10 gange så stor for dem, der ikke får en ungdomsuddannelse. Det må aldrig blive en løsning at parkere et ungt menneske på passiv forsørgelse.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) raser mod den tidligere borgerlige regering, som, han mener, har gjort de forkerte personer til forbilleder i det danske samfund.

- Igennem 10 år har det højtråbende borgerlige parnas gjort dem, der kan rage mest til sig selv, og være mest ligeglad med andre, til heltene i det danske samfund. Finansspekulanterne, Stein Bagger-typerne, Roskilde Bank-direktøren.

- Det tavse flertal af danskere, som ikke er blevet hørt, har nogle andre helte. Øjenlægen, der bruger en aften om ugen på gratis at hjælpe narkomaner og hjemløse. Invalidepensionisten, der er besøgsven hos ensomme gamle. Politimanden, der træner byens juniorhold i fodbold.