Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk

Danmark tilbage i omstridt Nato-projekt

Publiceret: 15.05.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Ritzau
Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kritiserede skarpt VK-regeringen og Folketinget, da Danmark trådte ud af Natos højt prioriterede overvågningsprojekt AGS (Alliance Ground Surveillance).

Men få dage før et vigtigt Natotopmøde i Chicago er Danmark nu igen klar til at betale for udviklingen af projektet. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Danmark trådte ud af projektet på grund af økonomien i forsvaret, men nu har vi fået mere effektiv økonomisk styring i forsvaret, og derfor genindtræder vi i projektet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun rejser i weekenden til Chicago for at møde USA's præsident Barack Obama og de øvrige ledere af Nato-landene, og beslutningen om at genoptage betalingen sender et vigtigt signal, mener den danske statsminister:

- Det her er en klar markering af Danmarks opbakning til Nato og til udviklingen af det europæiske forsvarssamarbejde, siger Helle Thorning-Schmidt.

Både den tidligere VK-regering og den daværende S-ledede opposition reagerede ellers med indignation på, at Fogh kaldte det "usolidarisk", at Danmark i 2010 ville spare 540 millioner kroner ved at forlade AGS og to andre højteknologiske Nato-projekter.

Helle Thorning-Schmidt begrunder desuden beslutningen om at genindtræde i projektet med de erfaringer, som danske kampflypiloter hentede under deres bombetogter i Libyen.

- Operationen i Libyen viser, at der er behov for præcis måludpegning, og derfor er det vigtigt, at vi får gennemført projektet, siger Helle Thorning-Schmidt.

AGS går ud på at indkøbe ubemandede fly, kaldet droner, som skal forbedre soldaternes sikkerhed ved at overvåge indsatsområder for at spotte vejsidebomber eller fjendens bevægelser. Oplysningerne kan også bruges af kampfly, når de skal på bombetogt.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Vejle Amts Folkeblad

   Bugattivej 8

   DK-7100 Vejle

    

   Tlf: 75857788

   Fax: 76414882

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Vejle Amts Folkeblad. Vejle Amts Folkeblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik