Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
Norway Massacre
AP/POLFOTO Flere af de unge i cafébygningen på Utøya lå med døde over sig efter at være skudt af Anders Behring Breivik.
Norway Massacre
AP/POLFOTO Flere af de unge i cafébygningen på Utøya lå med døde over sig efter at være skudt af Anders Behring Breivik.

Breivik skabte total panik i café på Utøya

Publiceret: 16.05.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Ritzau
Mens hun lå og gemte sig blandt de dræbte inde i den lille sal i cafébygningen på Utøya, hørte den 17-årige Ingvild Leren Stensrud gerningsmanden brøle noget, hun opfattede som jubelskrig eller kampråb ude fra lejrpladsen.

Den 17-årige fra Kragerø i det sydlige Norge vidner onsdag i Oslo tingrett sammen med en række andre overlevende fra Utøya i 22. juli-terrorsagen mod Anders Behring Breivik.

Hun beskriver, hvordan en mørk skikkelse, Anders Behring Breivik, skød og dræbte flere kammerater fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF) inde i cafébygningen. Stensrud blev også ramt og blødte fra skudsåret.

Selv overlevede hun ved at spille død og gemme sig blandt de dræbte.

Derefter gik Breivik ud lige efter, at hun havde hørt høje lyde fra teltpladsen.

- Der hørtes lave skrig inde fra den store sal, men efterhånden falder der ro på. Så hørte jeg råb ude på teltpladsen. Jeg tror først, at det kommer fra flere, men så går det op for mig, at det kun er fra en person, forklarer hun.

- Da jeg indser det, tænker jeg, at det må være kampråb eller jubelskrig. Jeg mener, at der ikke var nogen ord. Det kan jeg i hvert fald ikke huske. Jeg ved nu, at der kun var én person. Det vidste jeg ikke da, tilføjer Stensrud.

Mens hun lå og gemte sig blandt de døde, hørte hun flere telefoner ringe inde i cafébygningen. Det var de dødes telefoner.

- Jeg hørte telefonerne ringe i de dræbtes lommer, siger hun.

Efter at Breivik havde forladt bygningen, vovede hun så småt at se sig omkring, men erklærede over for sig selv, at hun ikke ville se, hvad der var sket. Hun var også bange for ikke at blive fundet.

En 18-årig fyr, der ikke ønsker sit navn offentliggjort, fortæller som vidne i retten, at også han spillede død i caféen med dræbte kammerater liggende delvist over sig.

- Der var så mange, der blev skudt, at der næsten dannede sig et bassin af blod, som jeg lå midt i. Jeg frøs voldsomt, siger den unge mand i retten.

Han beskriver, hvordan mange unge løb døden i møde, da de spurtede ind i cafébygningen for at se, hvad der skete.

- Breivik kommer ind ad døren og begynder at skyde. Der opstår total panik. Mange af os trækker ind mod væggen og hjørnet i lokalet. Han fortsætter med at skyde ind blandt folk, der løber i alle retninger, siger den 18-årige.

Med døde venner liggende delvist oven på sig blev han skudt mindst to gange. Han overlevede ved at ligge fuldstændig stille, mens kammeraterne blev dræbt af flere skud i krop og hoved.

Retssagen fortsætter med flere vidneafhøringer onsdag eftermiddag, og så er der blandt andet på grund af Norges nationaldag, 17. maj, pause til mandag.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier


   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Vejle Amts Folkeblad

   Bugattivej 8

   DK-7100 Vejle

    

   Tlf: 75857788

   Fax: 76414882

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Vejle Amts Folkeblad. Vejle Amts Folkeblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik