Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen

Du viderestilles til den mobile version af


Ønsker du at fortsætte?
Dit valg huskes i 30 dage

vafo.dk
Vejret11 º C

Studerende kræver forandringer i Chile

Publiceret: 17.05.2012 06:00
Ritzau

Klik her for at se samtlige annoncer

af chilenske studenter gik på gaden i Santiago onsdag med krav om en grundig overhaling af det, de kalder et af verdens dyreste og mest uretfærdige uddannelsessystem.

Forældre og professorer sluttede sig til demonstranterne, der mødtes på Plaza Italia i den chilenske hovedstaden.

Sidste år var der over 40 lignende demonstrationer mod et system, der er et levn fra tiden under diktator Augusto Pinochet.

Demonstranterne gik gennem byen, mens de sang og råbte slagord.

- Vi vil blive ved med at gøre oprør, for studenterbevægelsen vil ikke stille sig tilfreds med de få ting, der er blevet ændret, siger studenterleder Gabriel Boric.

- Vi vil have at alt ændret, tilføjer han og vurderer, at demonstrationen talte 100.000 deltagere. Et tal som politiet dog ikke ville bekræfte.

Studenterne, der bliver støttet af professorer og fagforeninger, kræver at præsident Sebastian Pineras konservative regering reformerer uddannelsessystemet og giver gratis kvalitetsundervisning til alle chilenere.

- Denne regering har været ude af stand til at opfylde de mest elementære krav fra de studerende, siger Gabriel Boric.

Sidste års demonstrationer tiltrak over 100.000 mennesker, hvilket gør dem til de største protester siden General Pinochet mistede magten i 1990.

Nogle af demonstrationerne endte i voldelige konfrontationer mellem studenter og politi.

50 blev anholdt ved en demonstration i Santiago, der endte i optøjer.

Præsident Pinera har foreslået at tage de private banker ud af studielånene og oprette en statslig myndighed til at administrere lånene.

Indtil nu har renterne på studielånene ligget på seks procent, men regeringen har lovet reducere dem med to procent og sikre, at låntagere ikke skal betale mere end ti procent af deres indkomst til lånene, når de har fået arbejde.