Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Lige i nærheden af hjemmet fandt familien Kjær Blaaberg lidt til den søde tand: Honning. Skal man fylde køleskabet med lokale varer, så har familien et godt råd. - Sæt en dag af til det og gør det til en familietur, lyder det. Foto: Martin Ravn
 Lige i nærheden af hjemmet fandt familien Kjær Blaaberg lidt til den søde tand: Honning. Skal man fylde køleskabet med lokale varer, så har familien et godt råd. - Sæt en dag af til det og gør det til en familietur, lyder det. Foto: Martin Ravn

Familie tog imod udfordring: Kan I leve udelukkende af lokale råvarer?

Publiceret: 27.09.2016 10:24
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
En vindrueranke smyger sig op bagerst i drivhuset hos familien Kjær Blaaberg på Bygvænget i Ågård. Der er ikke andre grøntsager eller frugter i drivhuset. Nogle stole og et bord tager lidt af pladsen, men ellers er der ret tomt.

Det var de forrige ejere, som satte drivhuset op, og Kristina, 27 år, og Anders Kjær Blaaberg, 26, har ikke rigtigt fået gjort noget ved det, siden de for halvandet år siden flyttede til huset.

Det kommer sandsynligvis til at ændre sig i fremtiden, efter familien i sidste uge deltog i et DR-eksperiment. Udfordringen lød på, om det kan lade sig gøre at leve af råvarer udelukkende fra ens lokalsamfund (i dette tilfælde defineret som trekantsområdet) - og den udfordring har givet familien stof til eftertanke.

- Det har været en stor oplevelse. Der er mange ting, vi kan tage med videre, og vi har fundet ud af, hvor mange råvarer der er herude. Og at grøntsager i sæson er bedre end tomatsalat i december, siger Kristina Kjær Blaaberg.

Intet lokalt i køleskabet
Ugen blev indledt med at tømme køleskabet for at se, hvor mange af varerne der egentligt var produceret lokalt. Svaret overraskede parret.

- Vi havde da snakket om, at der nok var nogle ting, men det viste sig, at intet var lokalt produceret, fortæller Anders Kjær Blaaberg med et smil.

Derfor måtte familien i gang med at fylde op med råvarer fra lokalområdet.

- Sådan noget som grøntsager, kartofler og honning kunne vi få fat på i en radius af fem kilometer, mens vi fik kød fra Egtved Slagtehus, siger Kristina Kjær Blaaberg.

Mel og de havregryn, som er essentielle for Max’ morgenmad, skulle familien køre lidt længere for at finde - nemlig på Uldum Mølle.

- Det var tilmed økologisk, og så fik vi også en historie med om møllen i samme ombæring.

Til gengæld viste det sig, at gær var stort set umuligt at opdrive lokalt.

Fladt brød
- Vi havde forsøgt at få hjælp via Facebook, og nogle foreslog, at vi kunne prøve et bryggeri, hvor man måske kunne få noget ølgær. Vi tog til Jelling Bryghus, men endte med kun at kunne få noget tørgær fra Frankrig, så der måtte vi snyde lidt, fortæller Kristina Kjær Blaaberg.

Det gav lidt flade burgerboller til de burgere, som det gode kød fra slagtehuset skulle bruges til.

Kan være besværligt
Familien har fået øjnene op for, at man kan finde gode råvarer i nærområdet - men der er også knap så gode sider livet uden for supermarkederne.

- Det er besværligt. Logistikken har været den største udfordring. Det tog os fire timer at finde det, som vi kunne have klaret på en halv time i et supermarked, siger Anders Kjær Blaaberg.

Den lokale livsstil er også dyrere, men familien har oplevet, at kvaliteten også har været derefter.

- Det har været en større udfordring, end vi havde regnet med. Vi kommer dog helt sikkert til at bruge det lokale som et supplement til supermarkedet.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier