Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Foto: Mads Hansen
 Foto: Mads Hansen

Daginstitution. En pædagog til syv babyer

Publiceret: 18.10.2016 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Katrine Borregaard, Kystager 12, Vejle
Åbent brev til Dan Skjerning.

Jeg er mor til to drenge, Valdemar på 10 mdr. og August på tre år. De går begge to i en aldersintegreret institution i Bredballe. Eller det gør de faktisk ikke. August går i børnehave, og Valdemar er indskrevet i vuggestue pr. 1. oktober, men jeg har endnu ikke haft mod på at aflevere ham. Det ville ikke være forsvarligt!

Valdemar skal gå på en stue, der er startet op efter sommerferien, så der er pt. kun syv børn på stuen - i alderen fra 9-10 mdr. til godt og vel et år. Det lyder jo meget lovende, ikke? Nej, for der er tilsvarende få voksne på stuen. Der er to pædagoger. De er begge ansat til at arbejde 35 timer om ugen inkl. pauser, og eftersom institutionen har åbent 50,5 timer om ugen, er der kun én pædagog på stuen i ydertimerne. Én pædagog til syv babyer, der skal mades, have flaske, skiftes og puttes i barnevognen formiddag og eftermiddag. To er for få. Én er direkte uforsvarligt.

Så længe babyer kan blive efterladt på en stue uden opsyn, fordi pædagogen skal made, give flaske, skifte eller putte en anden baby, er det ikke forsvarligt. Så længe det kan blive nødvendigt at bede et børnehavebarn om at sørge for, at babyerne ikke kravler fra vuggestuen ind på børnehavestuen, hvortil døren står åben, fordi børnehavepædagogen midlertidigt er nødt til at forlade 20 børn for at skifte en baby i vuggestuen, er det ikke forsvarligt. Så længe en nyansat pædagogmedhjælper kan blive bedt om at holde øje med fire vågne og to sovende babyer, mens den eneste pædagog, der ellers er på stuen, holder sin frokostpause, er det ikke forsvarligt.

Dette er ikke en kritik af hverken pædagoger eller pædagogmedhjælpere. Tværtimod! De forstår at samarbejde i forsøget på at slå til. De forstår at bevare roen og overblikket, når grøden brænder på, en pige kaster op, en dreng tisser i bukserne, pudekampen ender galt, og der er ca. 15 andre børn, som samtidig skal føle, at der er en voksen i nærheden, der kan trøste, snakke, lytte, hjælpe eller give et kram, når der er behov for det. Men pædagoger er også kun mennesker, og de kan ikke være tjent med at arbejde under de nuværende forhold.

Der er ikke længere blot tale om, at en baby kan risikere at rende rundt med en meget tung ble meget længe, eller at et børnehavebarn kommer til at tisse i bukserne, fordi ingen voksne har tid til at hjælpe. Bevares, det er da heller ikke i orden, men vi er så langt forbi det stadie nu, at jeg nærmest længes efter det. Forholdene i institutionerne er ikke forsvarlige. Der er brug for flere hænder til at tage sig af vores børn, mens vi, forældrene, går på arbejde. Jeg skal selv starte på arbejde efter endt barsel den 1. november.

Hvordan foreslår du, at vi løser problemet, så Danmarks fremtid, børnene, ikke tabes på gulvet?

Seneste web-tv


  Seneste gallerier