Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Venstres medlem af børne- og familieudvalget, Christoffer Melson, ønsker at gå dybere ned i tallene, inden han udtaler sig yderligere. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
 Venstres medlem af børne- og familieudvalget, Christoffer Melson, ønsker at gå dybere ned i tallene, inden han udtaler sig yderligere. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Deltidspladser giver skævt billede - Vejles reelle normering kan være langt under landsgennemsnit

Publiceret: 20.10.2016 11:26
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Det giver et skævt billede af de reelle normeringer, at Vejle Kommune i årevis har arbejdet med en modulordning, der muliggør pasning på enten fuld tid, 35 timer eller 25 timer.

Tilbuddet om deltidspladser er udnyttet af forældrene i endda meget høj grad.

I 2015 havde kommunen 41 procent deltidspladser på 35 og 25 timer - 46 procent i vuggestuerne og 38 i børnehaverne.

Det skal sammenlignes med landsgennemsnittet i dagpasning, hvad angår deltidspladser. Det ligger på kun TRE procent.

Denne forskel slår ud på det indekstal for normering, som KORA - Kommunernes og Regionernes Analyse- og Forskningsenhed - arbejder med, når instituttet sammenligner landets kommuner på centrale serviceområder.

Et eksempel: I 2012 havde Vejle et index på 103, det vil sige kommunen skulle ligge tre procent over gennemsnittet på landsplan. Men kun, når der blev korrigeret for deltidspladser. Blev der ikke det, faldt Vejles index med ti point til 93.

KORA har ikke lavet en alternativ beregning for de nyeste tal fra 2014.

Men ifølge dagtilbudschef Rune Asmund Sørensen er det en rimelig antagelse, at der fortsat vil være en forskel på ti point i indekset.

Det ville betyde, at Vejles reelle normeringstal ikke er 96,8 som det er efter KORA’s måde at regne på, men nærmere 86,8 - altså markant under landsgennemsnittet.

- KORA arbejder med en antagelse om, at en deltidsplads skal veje med 75 procent af en fuldtidsplads. Det giver en større nævner i den brøk, indekset fastslås udfra, og derfor slår det markant ud, om man korrigerer for mange deltidspladser eller man ikke gør det, siger Rune Asmund Sørensen.

Han tilføjer, at et mere retfærdigt regnestykke kunne bruge det antal kroner, som den enkelte kommune bruger per barn som sammenligningsgrundlag.

Det er blot langt vanskeligere at regne ud, og derfor gør KORA det ikke.

Vi har forelagt regnestykket for næstformand i børne- og familieudvalget Christoffer Melson (V), som i tirsdagsavisen fremhævede, at Vejle ligger på landsgennemsnittet, hvad angår normeringer.

- Det er jeg nødt til at gå dybere ind i, inden jeg kan kommentere specifikt og detaljeret på det. Men det er stadig på ingen måde min oplevelse, at vi skulle ligge så langt under landsgennemsnittet. Vi tilbyder fortsat en kvalitet, vi kan være bekendt, betoner han.

Han støttes i nogen grad af Nye Borgerliges Holger Gorm Petersen, som råder den utilfredse forælder, der sendte et kritisk åbent brev til udvalgsformand Dan Skjerning mandag, til at opsøge et privat pasningstilbud, når hun nu er så utilfreds med niveauet:

- Vi har i mange år ikke haft nogen besparelser på området. Jeg nægter at tro, at den pågældende forælders oplevelser på nogen måde kan være typiske. Og jeg synes tillige, at hun nedgør den indsats, som personalet udfører, mener Holger Gorm Petersen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier