Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 karin tarp, bupls fællestillidsrepræsentant
 karin tarp, bupls fællestillidsrepræsentant

Tillidskvinde: Forældrene ser ikke det hele billede

Publiceret: 26.10.2016 11:27
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Kommunens daginstitutioner er i lighed med i resten af landet mere og mere pressede af de mange opgaver, de skal løse på én gang.

Det siger sig selv, at de skal passe børnene først og fremmest og sikre deres trivsel og udvikling. Og det forsøger de, allesammen.

Læs: Mor på barsel: Normeringer er under al kritik

Men de skal også have en masse papirarbejde i form af dokumentation af indsatsen fra hånden.

Og de skal sørge for, at daginstitutionen også er et rum for læring - for det har kommunen ambitioner om, at den skal levere.

De skal organisere en dagligdag, hvor langt de fleste ansatte arbejder mindre end 37 timer om ugen - for deltid er særdeles udbredt blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere.

Det giver en dagsplan, hvor man hos personalet er nede i så små tidsenheder som et kvarter for at få kabalen til at gå op.

Læs: Vejles reelle normering kan være langt under landsgennemsnit

Det er ikke så underligt, at forældre kan have oplevelser som Katrine Borregaard fra Bredballe, der med et åbent brev til udvalgsformand Dan Skjerning bragt her i avisen var med til at starte den aktuelle debat om normeringer i dagtilbud i Vejle Kommune.

Korrekt billede
Og hendes oplevelser er et korrekt billede.

Det siger Karin Tarp, pædagog igennem 40 år med arbejde på daginstitution i Jelling og fællestillids-kvinde for de uddannede pædagoger ansat i Vejle Kommune:

-Ja, hendes historie kan jeg sagtens genkende. Bare det at få mødeplanen til at fungere er en stor opgave. Vi står ind imellem med én voksen til 15 børn. Og så er der altså ikke tid til at vinke farvel, betoner Karin Tarp.

Læs: Parti vil diskutere normeringer i byrådet

Hun fortæller, at det er nødvendigt at foretage ændringer i mødeplanen hver eneste uge - blandt andet på grund af ferie eller sygdom.

Ændret børnegruppe
Børnegruppen er også anderledes i dag end for årtier tilbage:

- Vi har langt flere inklusions-opgaver i dag. Børnene fylder mere hver især, og det skal de også. For det er vigtigt at skabe lærings-miljøer. Ambitionerne i kommunen fejler bestemt ikke noget, men der skal også være ressourcer til at opfylde dem, siger Karin Tarp.

Læs: Udvalgsformand: Børnene passes - men udvikles ikke

Hun oplever stor imødekommenhed i forvaltningen, når hun diskuterer forholdene. Men i sidste ende handler det om at prioritere området i form af højere normeringer.

Politikerne henviser ofte til, at forældrene virker særdeles tilfredse med tilbuddet, når man laver tilfredshedsundersøgelser. Hvad tænker du om det?

- Vi er gode til at få det hele til at se godt ud. Forældrene ser ikke hele billedet, når de henter og bringer. Og det er vigtigt for mig at understrege, at det her ikke handler om ren fagforenings-politik. Vi vil som pædagoger enormt gerne gøre en god indsats, betoner Karin Tarp.

Se længere frem
Hun efterlyser en prioritering, der rækker mere end blot ét eller ganske få år frem:

- Vi kigger ikke langt nok frem. Vi skal være opmærksomme på, at gode forhold i dagtilbuddene kan betyde, at vi skal reparere mindre, når børnene kommer i skolealderen. Skolerne er bestemt også vigtige. Men det gode børneliv starter i dagpasningen, siger Karin Tarp.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier