Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Robotplæneklippere sparer arbejdstimer, men der er en række andre omkostninger forbundet med dem. Kommunens opgørelse viser, at det alt i alt er samme pris eller dyrere at lade robotterne slå græsset.Arkivfoto
 Der er mange udfordringer med robotplæneklippere. Nogle flytter rundt på dem, og så kører de ikke, hvor det er planlagt. Hedensted Kommune har beregnet, at det er meget billigere at have menneskelig arbejdskraft til at slå græsset. Tegning: Jens Julius
 Robotplæneklippere sparer arbejdstimer, men der er en række andre omkostninger forbundet med dem. Kommunens opgørelse viser, at det alt i alt er samme pris eller dyrere at lade robotterne slå græsset.Arkivfoto

Robotklippere er for dyre til kommunens græs

Publiceret: 02.11.2016 14:38
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Det ser både let og billigt ud, når kommunens robotplæneklippere futter rundt ved rådhusene i Uldum og Juelsminde, mens de ansatte kan beskæftige sig med andre ting. Men regnskabet er mere kompliceret end som så.

Det har teknisk udvalg måttet konstatere, efter de er dykket ned i kommunens græsslånings-regnskab for at se, om den årlige udgift på 3,2 mio. kr. kan nedbringes.

- Robotterne kan spare arbejdstimer, men der er mange andre omkostninger forbundet med dem. Dels er de dyre i indkøb og vedligehold, og så giver de en række praktiske udfordringer, siger formand for teknisk udvalg Lene Tingleff (V).

Uvedkommende flytter rundt på robotterne
Hedensted Kommune bruger i dag robotplæneklippere enkelte steder, blandt andet ved Juelsminde Rådhus og DLH i Løsning, men opgørelserne viser, at det er næsten samme pris eller væsentligt dyrere end at få slået græsset på anden vis.

- En af udfordringerne er, at der bruges mange ressourcer på tilsyn og genstart, da der ofte sker det, at uvedkommende personer stopper eller flytter rundt på robotterne. Af sikkerhedsmæssige årsager skal en ansat ud og genstarte klipperen. Derudover skal knivene ofte skiftes og slibes, siger Lene Tingleff.

Følger udviklingen nøje
I Aabenraa Kommune har man som forsøg i 2013 indkøbt 30 robotklippere til de kommunale idrætsanlæg, og indtil videre viser forsøget, at græsslåningen koster fire kr. pr. kvm årligt med robotterne, mens traktormonterede klippere kan gøre det til halv pris.

- Robotterne er bedst egnede til mindre, usammenhængede arealer, men til gengæld er startomkostningerne her dyre. Derfor vil vi ikke på nuværende tidspunkt investere i nye robotplæneklippere, men vi følger udviklingen, for der sker meget på området hele tiden, siger Lene TIngleff.

Hedensted Kommunes græsarealer består af boldbaner og idrætsanlæg (740.000 kvm), grønne arealer i byerne (670.000 kvm), rabatter langs vejene (3.000.000 kvm) og kommunale byggegrunde (15.000 kvm).

Seneste web-tv


  Seneste gallerier