Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Arkivfoto
 Arkivfoto

Narkoen lægger færre vejlensere i graven

Publiceret: 18.12.2016 14:11
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Færre borgere i Vejle dør af deres misbrug, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

I 2014 satte byen ellers en kedelig rekord. Her mistede ikke færre end 13 vejlensere livet efter at have indtaget narkotika.

De fleste af dem døde af en overdosis, mens en mindre del enten faldt eller tog deres eget liv midt i en rus.

Året efter - som nyeste tal stammer fra - var tallet reduceret til otte.

Det svarer til et fald på knap 39 procent. Hvorfor det ser sådan ud, er ikke til at svare entydigt på, siger Peter Bloch-Sørensen som leder af Vejle Misbrugscenter.

Han peger dog på, at man de senere år har skruet op for den lokale indsats.

Gadeteamet holder blandt andet kurser for misbrugerne selv, deres pårørende og diverse fagpersoner for at lære dem at give modgift i tilfælde af overdosis af heroin eller morfin.

- Det er ikke sikkert, det kan forklare hele faldet, men i projektperioden er modgiften blevet anvendt aktivt 16 gange. Halvt af andre stofmisbrugere og halvt af fagpersoner.

- Vi ved naturligvis ikke, hvordan udfaldet havde været, hvis den ikke var blevet brugt, men mon ikke vi så havde set flere dødsfald eller alvorlige følgevirkninger af forgiftningen, vurderer Peter Bloch-Sørensen.

Kurserne bliver fortsat holdt af sygeplejerske Trine Camillo Halle og gadeplansmedarbejder Jack Jellesen. Modgiften hedder Naxolone og gives som en slags næsespray - men altid først efter man har ringet 112 og ydet mund til mund-førstehjælp.

Det er i øvrigt ikke kun i Vejle, at man ser et fald i antallet af såkaldte narkorelaterede dødsfald.

I 2015 var der ifølge Rigspolitiet 245 dødsfald på landsplan, mens der i 2014 blev registreret 263. Det svarer til et fald på knap syv procent.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier