Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Region Syddanmarks største sygehuse, Odense Universitetshospital, er bare ét af de sygehuse, der har været ramt af flere kritiske fejl i det livsvigtige journalsystem. Arkivfoto: Michael Bager
 Region Syddanmarks største sygehuse, Odense Universitetshospital, er bare ét af de sygehuse, der har været ramt af flere kritiske fejl i det livsvigtige journalsystem. Arkivfoto: Michael Bager

Risiko for fejlbehandling: Læger og sygeplejersker advaret om kritiske it-fejl

Publiceret: 21.12.2016 06:19 | Senest opdateret: 21.12.2016 06:26
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Jonas Ancher Nyeng

Annonce

Klik på annoncen for at forstørre den
Læger og sygeplejersker på Region Syddanmarks forskellige sygehuse kan have fejlbehandlet patienter på grund af flere kritiske fejl i journalsystemet Cosmic. Det viser en række interne notater til personalet, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af.

”Risiko for fejlbehandlinger”, ”patientkritisk fejl” og ”risiko for forveksling af patientdata”.

Sådan lyder nogle af de alvorlige formuleringer i en række interne notater til personalet på Odense Universitetshospital, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af.

Notaterne er sendt i dagene fra torsdag i sidste uge til tirsdag i denne uge og beskriver flere kritiske fejl i patientjournalsystemet Cosmic, som læger og sygeplejersker hver eneste dag bruger, når de skal søge informationer om de patienter, som de står over for at skulle behandle eller skrive nye informationer om patienterne efter behandlingerne. Fejlene i systemet har formentligt været til stede siden en opdatering af systemet den 30. november, men blev først opdaget i sidste uge.

Det første notat blev sendt i en mail i torsdags. Her informeres der om, at en fejl i systemet gør, at man kan komme til at skrive livsvigtige informationer på forkerte patientjournaler, hvis man bruger genvejstaster, når man opretter et nyt notat eller journal på en patient i systemet Cosmic.

- Der er fundet en fejl i Cosmic, der giver risiko for, at der dokumenteres på forkerte patienter, står i det første notat, hvor det fremgår, at sygehusledelsen har besluttet at deaktivere genvejstasterne.

Dagen efter, i fredags, fremgår det dog, at der nu er tale om flere genvejstaster, som man derfor lægger op til at fjerne klokken 18 den dag.

- Dette gøres, da der er stor risiko for fejldokumentation og derved en potentiel risiko for fejlbehandling af patienterne, står der.

Forveksling af patienter
De kritiske fejl omkring genvejstasterne har dog ikke været det eneste problem i Cosmic, som kan have udløst fejlbehandlinger.

Senere fredag modtog personalet et nyt notat, hvor det fremgår, at der også har været problemer med den søgefunktion, som læger og sygeplejersker bruger, når de skal finde patienter i systemet.

- Vær ekstra opmærksom på, at du har den patient i fokus i patientlinjen, som du forventer, står der i instruktionen, som videre understreger, at der er risiko for farlige forvekslinger af informationer om patienterne:

- Der er desværre fundet en patientkritisk fejl, der gør, at der er risiko for forveksling af patientdata.

Mandag sendes en ny mail rundt om, at det ikke er alle læger og sygeplejersker, der har den nyeste version af Cosmic og derfor stadig risikerer at forveksle de livsvigtige informationer om patienterne.

Og endelig tog sygehusledelsen tirsdag en beslutning om at gennemtrumfe en opdatering af systemet for at gardere sig mod fejlene.

Det fremgår af det femte og sidste interne notat, som Fyens Stiftstidende er i besiddelse af.

- Brugere kan opleve at blive smidt af Cosmic uden varsel. Dette gøres for at sikre, at alle brugere har den nyeste version af Cosmic. I de tilfælde, hvor man ikke har den nyeste version af Cosmic, har man fortsat den version af af Cosmic, der indeholder de kendte fejl, der er nævnt i den seneste tid.

Tester for fejl på alle sygehuse
Administrerende sygehusdirektør for OUH, Niels Nørgaard Pedersen, bekræfter, at der siden en opdatering af journalsystemet den 30. november har været flere fejl, som man løbende har forsøgt at rette op på.

Selvom der i et notat står, at der har været ”en stor risiko for fejldokumentation”, mener han, at den konkrete risiko for patienterne har været lille.

- Der har været en potentiel risiko, omend vi vurderer, at den har været relativt lille. Derfor vælger vi at gå med livrem og seler og skærpe opmærksomheden hos alle vores brugere om, at der kan have været nogle situationer. Det synes jeg, at vi skylder både brugerne og patienterne, siger Niels Nørgaard Pedersen, der bygger vurderingen på samtaler med de lægelige chefer og på en mindre stikprøvekontrol, som hospitalet allerede har foretaget.

Selvom fejlene nu skulle være rettet, skal der dog nu foretages en større stikprøve på alle regionens sygehuse, så man med større sikkerhed kan sige, at fejlene i patientsystemet ikke har medført konsekvenser for patienterne.

På OUH har man allerede været igang siden i fredags. Her har man valgt at lave en stikprøve på 235 patientbehandlinger på 33 forskellige ambulatorier. Foreløbig har man modtaget tilbagemeldinger fra 14 ambulatorier, der alle har kunnet fortælle, at der ikke har været fejl hos dem.

- Det er ulykkeligt, at vi kan komme i nogle situationer, hvor vores it ikke hjælper os, men udfordrer vores patientsikkerhed. Det skal vi selvfølgelig lære af, så vi sikrer, at vi ikke render ind i sådan nogle problemer, siger Niels Nørgaard Pedersen.

Direktør for leverandøren CGI Danmark, Martin Pedersen, understreger, at man vil vil forbedre testen af opdateringerne, før man indfører den.

- Vi skal selvfølgelig få rettet de fejl, der er opstået. Og så skal vi have forbedret vores testprocesser, så vi sikrer os, at der ikke sker sådan noget her igen ved fremtidige opdateringer, siger han.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier