Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Mange kvinder får konstateret brystcancer, og mange risikerer at miste brysterne. Det tal arbejder man for at få ned på sygehuset i Vejle. Arkivfoto
 Mange kvinder får konstateret brystcancer, og mange risikerer at miste brysterne. Det tal arbejder man for at få ned på sygehuset i Vejle. Arkivfoto

Vejle Sygehus vil fjerne færre bryster

Publiceret: 06.01.2017 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Flere lokale kvinder end tidligere kan fremover bevare brystet, selvom de får fjernet en stor kræftknude.

Som det eneste hospital i Danmark har Vejle Sygehus indført en ny operationsteknik.

Kirurgerne benytter det overskydende væv, som er lige ved bh-linjen under brystet som erstatning. Her har mange lidt ekstra efter for eksempel en fødsel.

Udover at skulle håndtere en alvorlig sygdom er mange af patienterne bange for at miste deres barm - og dermed kvindelighed.

- Med den her teknik kan de være tilfredse med deres krop. Det er også vigtigt for os, ligesom det er vigtigt for os at gøre dem raske, lyder det fra brystkirurg Pernille Zeuthen i sygehusets seneste nyhedsbrev.

14 patienter har allerede været under kniven med den nye metode, alle med vellykket resultat.

- Teknikken kan også bruges på andre patienter end dem med en a-skål, men det er især disse patienter, vi har haft svært ved at hjælpe, fordi der ikke var væv nok til at kunne bevare brystet, tilføjer Pernille Zeuthen.

Det er i øvrigt hende, som har indført operationsteknikken sammen med Lars Stolle, der er tidligere plastikkirurg på Sygehus Lillebælt. Inspirationen er hentet på en tur i England.

Tidligere kunne kirurgerne på et senere tidspunkt rekonstruere brystet, hvis patienten ønskede det, men det er en mere kompliceret og risikofyldt operation.

Med den nye teknik kan patienterne endda komme hurtigere videre i for eksempel strålebehandling.

Inden operation tjekker lægerne i en ultralydsscanning om blodtilførslen er i orden. Derefter planlægger de operationen, hvor både brystkirurgen, der skal fjerne knuden, og plastikkirurgen, der skal genskabe brystet, er til stede. Patienten er indlagt en eller to dage.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier