Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Vandet nærmede sig kajkanten i nat på Vejle Havn - men byen slap for oversvømmelser. foto: Local Eyes
 Vandet nærmede sig kajkanten i nat på Vejle Havn - men byen slap for oversvømmelser. foto: Local Eyes

Nyt sluseanlæg bestod endnu en test i nat

Publiceret: 05.01.2017 11:11
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Nattens højvande i Vejle Fjord bød på endnu en test af Vejles nye sluse- og pumpeanlæg ved Sønderåen.

Mens beredskabet i Kolding kæmpede mod vandmasserne med sandsække og pumper, var der anderledes ro på i Vejle. Det nye sluseanlæg kombineret med det faktum, at vandstanden i fjorden ”kun ” var 1,30 meter over dagligt vande sammenlignet med Koldings 1,6 meter, betød, at man helt slap for drama:

10 centimeter fra kanten
- Vi satte anlægget i drift klokken 23. På det tidspunk stod vandet 10 centimeter fra kanten i Omløbsåen - men akkurat som mellem jul og nytår fik vi meget hurtigt sænket niveauet med en halv meter, fortæller Claus Christensen, produktions-chef hos Vejle Spildevand.

Det er kombinationen af sluseporte og voldsomme pumper, der gør det muligt at regulere vandmængden meget hurtigt. Portene forhindrer vand fra Sønderåen i at presse sig ind i Omløbsåen og pumperne sørger med en kapacitet på 7.500 liter vand i sekundet for at flytte vand den anden vej.

Kan fordele vand i åer
I nat var en medarbejder fra Vejle Spildevand på plads ved sluseanlægget for at sikre, at alt gik som det skulle. Men på længere sigt er det planen, at anlægget skal fungere automatisk og kobles sammen med et såkaldt fordelingsbygværk i den nordøstlige ende af midtbyen - mere præcist ved Abelones Plads hvor Grejs Å deler sig i Mølleåen og Omløbsåen:

- Her kan vi regulere, hvor meget vand der skal i de to vandløb. Det har vi ikke haft brug for de to gange, vi har haft slusen i drift. Men når vi får en situation, hvor vi oplever højvande kombineret med skybrud, har vi også det håndtag at justere på, siger Claus Christensen.

Både mellem jul og nytår og i nat var Vejle forskånet for kombinationen af høj vandstand i fjorden og masser af vand fra oven. Kun tiden kan vise, om det 45 millioner kroner dyre anlæg også kan klare den kombination. Men foreløbig har anlægget klaret testen:

- Jeg kan ikke med to streger under slå fast, at vi har forhindret oversvømmelse i nat. Men med den vandstand, vi oplevede, er det sansynligt, at vi havde fået vand på terræn, hvis vi ikke havde lukket slusen og pumpet, siger Claus Christensen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier