Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Et stort flertal i byrådet i Hedensted stemte mandag aften for at bevilge sig selv lønforhøjelse. Arkivfoto
 Et stort flertal i byrådet i Hedensted stemte mandag aften for at bevilge sig selv lønforhøjelse. Arkivfoto

SF stemt ned: Byråd giver sig selv lønforhøjelse

Publiceret: 09.01.2017 17:59
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Man skal kunne købe sig til vinduespudsning, take away og en ekstra ferie med familien, når man bruger mange timer i hverdagen på byrådsarbejde.

Sådan sagde socialdemokraternes nestor, Jørn Juhl, da han på et ekstra byrådsmøde mandag skulle tage stilling til en stigning i byrådsmedlemmernes løntillæg.

Baggrunden er, at Folketinget fra i år har besluttet at hæve borgmesterlønningerne med 31 pct., fordi der har været et løneftersløb siden 1994. En afledt konsekvens heraf er, at de menige byrådsmedlemmer får samme stigning i de tillæg, de modtager for forskellige udvalgsposter.

Der sker, fordi udvalgsposter aflønnes som en procentdel af borgmesterlønnen.

Men det sidste er SF i Hedensted imod, og partiet havde derfor stillet et ændringsforeslag, som det samlede byråd skulle tage stilling til.

Meldingen fra de to store partier, Socialdemokratiet og Venstre, var dog klar.

På niveau med FOA
- Stigningen er rimelig og nødvendig. Den svarer til det, et FOA-medlem er steget med i samme periode, så der er ikke tale om ekstravagance. Det er svært at rekruttere interesserede borgere til byrådsarbejdet, og vi er nødt til at skabe nogle ordentlige rammer for dem. Lønnen er en af de ting, der gør, at vi også kan tiltrække erhvervsaktive børnefamilier til jobbet, sagde Jørn Juhl.

Samme argument lød fra Ventres Ole Vind:

- Vi har i Venstre svært ved at rekruttere folk fra det private erhvervsliv til byrådsarbejdet, og vi har en bekymring for, at byrådet en dag kun består af offentligt ansatte, som lettere kan få fri. Vi mener, der skal være råd til at købe sig fri fra sit erhverv, når man sidder i byrådet, og derfor er den stigning, som Folketinget har vedtaget, rimelig, sagde Ole Vind.

Tre små partier enige
Byrådsmedlemmerne fik for bare to et halvt år siden en stigning i deres faste vederlag på 29 pct., men tillæggene fulgte ikke med.

- De har ligesom borgmesterens løn været uændret siden 1994, og det er det, vi retter op på nu. Samtidig vil der fremover blive lønreguleret løbende, så vi ikke løber ind i samme diskussion senere, sagde Ole Vind.

Selvom SF ikke fik opbakning hos de store partier, så var der støtte at hente hos både Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

- Vi synes, en lønforhøjelse til politikerne er et dårligt signal at sende, når vi samtidig skal spare mange millioner på ældre- og handicapområdet, sagde Birgit Jakobsen (KD).

Hun gjorde opmærksom på, at hvor borgmesterens lønstigning på ca. 236.000 kr. er finansieret af staten, så er det sandsynligt, at pengene til byrådsmedlemmernes lønstigning på i alt 483.000 kr. findes i kommunens egen kassebeholdning, men aftalen mellem staten og KL er dog ikke på plads endnu.

Selvom både KD og Dansk Folkeparti stemte for SF’s forslag, blev det nedstemt med et stort flertal (21 mod seks).

Seneste web-tv


  Seneste gallerier