Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Det har krævet mange beregninger og punkterede dæk at finde den rette hældning på klingen.Foto: Benny F. Nielsen
 Med hjælp fra et specieldesignet leje vil klingen i Erik Mathiasens opfindelse standse spøgelsesbilister og lade biler, der kommer i den rigtige retning, passere.Foto: Benny F. Nielsen
 Fem år og 35.000 kroner har Erik Mathiasen fra Jelling hidtil brugt på sin vej-klinge, der kan sikre motorveje. Foto: Benny F. Nielsen
 Det har krævet mange beregninger og punkterede dæk at finde den rette hældning på klingen.Foto: Benny F. Nielsen

Eriks opfindelse skal standse spøgelses-bilister

Publiceret: 09.01.2017 19:52
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
På en gård på Gl. Viborgvej nær Jelling hænger der flere steder billeder af Georg Gearløs. Det er ingen tilfældighed.

Pensionist Erik Mathiasen har dedikeret store dele af sit otium til en opfindelse, der i bedste fald vil redde liv.

- Jeg så det urimelige i, at der kan opstå voldsomme trafikuheld på grund af noget så fjollet, som at folk kører ned ad den forkerte motorvejsrampe, fortæller Erik Mathiasen.

Det var frustrationen over en konkret dødsulykke forårsaget af en spøgelsesbilist, der satte gang i tankerne hos Erik Mathiasen.

Fem år senere og 35.000 kroner fattigere nærmer han sig realiseringen af sin drøm.

Virker hver gang
I USA har parkeringsselskaber installeret anordninger i asfalten, der sikrer, at folk ikke stikker af fra parkeringsafgifter. Det blev inspirationen til Erik Mathiasens opfindelse.

- Men det jeg havde i tankerne var noget helt andet i forhold til hastighed og funktion, fortæller Erik Mathiasen.

Med kompetencerne fra sine mange år som smed gik han i gang med at udtænke et apparat, der kunne sætte en stopper for køretøjer, der kom fra den forkerte retning, mens den lod køretøjer, der kom fra den rigtige retning, passere uproblematisk.

- Jeg opfandt en anordning, der udfyldte funktionen. Den består i en boks, der kan placeres i asfalten. Op fra boksen stikker en klinge, der går til bunds, når biler kommer kørende fra den rigtige retning, mens den punkterer bilers dæk, når de kommer fra den forkerte retning, fortæller han.

Tanken er, at anordningen skal produceres i mange eksemplarer og placeres på en række på frakørselsramper fra motorveje, så det ikke er muligt for spøgelsesbilister at køre ind på motorvejen.

Da idéen var i hus, lavede Erik Mathiasen en grov prototype af et gammeldags nikketøj og købte siden en Volvo, som han brugte til at afprøve opfindelsen og finde den rette hældning på klingen.

- Jeg har sprunget virkelig mange dæk, og det virker. Hver gang, siger han.

Aftale med SKF
Næste step var at finde en samarbejdspartner, der ville være med til at udvikle det egentlige produkt.

- Jeg skrev rundt til forskellige, blandt andet SKF, der er en international lejeproducent, og de ville gerne være med. Det var noget af et scoop, fortæller Erik Mathiasen.

Den svenske producent har siden tilpasset et specialdesignet leje til klingen. Ifølge Erik Mathiasen er lejet vedligeholdelsesfrit, hvilket betyder, at omkostningerne er minimale, når først anordningen er installeret.

Da geometrien var på plads fik Erik Mathiasen fremstillet en 10.000 kroner dyr prototype hos et ingeniørfirma i Hvidovre.

- Tyngdekraften er drivkraften i prototypen. Der bliver hverken brugt pneumatik, luft eller elstyring. Den er lavteknologisk, og det betyder, at min løsning både er relativt billig, sikker og særdeles holdbar, siger Erik Mathiasen.

Han er netop nu ved at indhente patent på opfindelsen, og derefter skal dens skæbne afgøres.

- Det handler om at finde nogen, der tror på opfindelsen, og som har lyst til at poste penge i den, siger han.

Erik Mathiasen har hidtil været i kontakt med Vejdirektoratet, Trygfonden og et forsikringsselskab, der i første omgang afslog.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier