Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 I august 2016 så det sådan ud, når man kom som gæst i skulpturparken i Tørskind. Naturen havde fået lov til at vokse sig for vild, og det gik ud over de kendte kunstværkers udtryk.PR-foto
 I december 2016, efter en større trimning havde været i gang, så samme skulptur sådan ud. Fremover vil naturen ikke få lov til at vokse så ukontrolleret.pr-foto
 I august 2016 så det sådan ud, når man kom som gæst i skulpturparken i Tørskind. Naturen havde fået lov til at vokse sig for vild, og det gik ud over de kendte kunstværkers udtryk.PR-foto

Naturen får den store tur i skulpturparken

Publiceret: 10.01.2017 13:20
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
I de seneste fem år har træer og buske i Tørskind Grusgrav, hvor Robert Jacobsen og Jean Clareboudts berømte skulpturpark ligger, fået lov at vokse frit. Naturen er derfor blevet for vild og dominerende, og det ødelægger det udtryk, kunstnerne havde i tankerne, da skulpturparken blev anlagt for nu godt 25 år siden.

Da det sidste år lykkedes Vejle Kommune at finde de nødvendige penge i budgettet, kunne VejleMuseerne i efteråret sætte gang i arbejdet med at få bevoksningen skåret ned.

- Lige nu bliver der trimmet helt i bund. Nogle steder ser det lidt råt ud lige nu, men det bliver rigtig godt, når det hele begynder at spire igen til foråret. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver rigtig godt, og at vi holder os autentisk til de visioner, de to kunstnere havde, siger Trine Grøne, museumsinspektør ved VejleMuseerne.

Hun har netop i går, mandag, været ude at se resultatet af det foreløbige arbejde med at trimme området og hun er godt tilfreds.

- Det skrider godt fremad. Afhængig af vejret så forventer jeg, at arbejdet er helt færdig inden for en måneds tid.

Herefter er det planen, at træer og buske fremover skal holdes nede ved almindeligt vedligehold i stedet for at det hele vokser sig for vildt igen.

Skal holde mange år
Samtidig er der nu lavet en langsigtet plan for parken, som ikke kun indeholder naturpleje og -tæmning, men også et hovedeftersyn af skulpturerne.

Vand, is, frost og sol har sat deres spor i skulpturernes materialer som jern, beton og træ, og derfor er VejleMuseerne ved i samarbejde med Konserveringscentret i Vejle ved at lægge en plan for istandsættelse og bevaring af hver skulptur for sig.

- Håbet med den samlede indsats er, at vi kan bevare skulpturerne i rigtig mange år fremover, og at parken vil tage sig præsentabel ud fremover. Det er en skulpturpark, som er anerkendt ikke bare i Danmark men i hele verden, fordi det er to sværvægtere indenfor skulpturkunst, der står bag. Det er et fantastisk sted, og det skal vi passe på, lyder det fra Trine Grøne.

Kom med bag kulissen
Hvis man har lyst til at høre mere om arbejdet med at føre parken tilbage til udgangspunktet, så har man mulighed for at fået et kig bag kulissen på Kunstmuseet i Vejle torsdag 19. januar klokken 17.

Her deltager Trine Grøne og konservator Lise Ræder Knudsen. De vil blandt andet tage gæsterne med tilbage til 1991, hvor kunstnerne i samarbejde med den daværende Egtved Kommune etablerede skulpturparken. Samtidig vil de fortælle om planerne for at bevare og eventuelt restaurere de forskellige skulpturer, og hvordan naturen i grusgraven fremover skal holdes. Det er gratis at deltage.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier