Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Deltagerne lytter til Vejdirektoratets ansatte fremlægge vilkårene for en togforbindelse over Vejle Fjord. Flere borgere i Brejning og Daugård har allerede valgt at få deres hus eksproprieret, inden den politiske beslutning om togforbindelsen er taget. Foto: Morten Pape
 Deltagerne lytter til Vejdirektoratets ansatte fremlægge vilkårene for en togforbindelse over Vejle Fjord. Flere borgere i Brejning og Daugård har allerede valgt at få deres hus eksproprieret, inden den politiske beslutning om togforbindelsen er taget. Foto: Morten Pape

Husejere i udsat område ønsker ekspropriering

Publiceret: 10.01.2017 11:13
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Mimi Munch-Jensen
Lars og Mette Kay havde besluttet sig, inden de i aftes tog til borgermøde på Comwell Kellers Park.

Deres hus på Sellerup Vangvej 34 ligger midt i to af de fire foreslåede linjeføringer til en togforbindelse over Vejle Fjord og deres hus er derfor usælgeligt. Derfor ville de gerne tale med en medarbejder fra Vejdirektoratet om at få eksproprieret deres hus.

- Vi har vidst, at vi lå midt i en eventuel kommende linjeføring siden 2014. Og vores nabo har haft sit hus til salg i tre år, men det er jo umuligt at sælge. Det samme gælder for flere andre på vejen. Vi har fire teenagere, hvoraf den ældste er flyttet hjemmefra. Så vores husbehov ændrer sig snart. Så vi står mellem at satse på huset og få det renoveret eller at lade det blive eksproprieret, fortalte Mette Kay.

På mødet sagde Mette Kay, at hun og Lars Kay føler sig stavnsbundne, fordi det er uklart, hvornår politikerne vil tage en beslutning om projektets fremtid.

Men allerede nu har borgere, der ligesom Mette og Lars Kay påvirkes direkte af den kommende linjeføring over Vejle Fjord, mulighed for at få eksproprieret deres hus. Det kaldes ”fremrykket ekspropriation”, hvilket vil sige at borgeren frivilligt overdrager sin ejendom til staten. Og det har flere taget imod.

Tog imod et besøg
Der var da også stor interesse fra deltagerne i mødet i at komme til at tale med landinspektør Michael Larsen, som forestår processen for Vejdirektoratet.

- Man skal være direkte berørt og for eksempel skulle have revet sit hus ned, hvis linjeføringen bliver en realitet. Men man skal også opfylde nogle sociale kriterier. Det kan være dødsfald eller skilsmisse. Men det kan også være en stor psykisk belastning for folk, at de pludselig befinder sig midt i sådan et projekt. Hele deres verden styrter i grus og det vejer tungt. Men de er godt stillet. De kan både tage stilling til en ekspropriering nu eller vente til den politiske beslutning er taget, forklarede Michael Larsen.

Lars og Mette Kay endte da også med at tage imod Michael Larsens tilbud om at besøge parret og fortælle nærmere om processen.

Derefter skal de ansøge Vejdirektoratet om en ”fremrykket ekspropriation”, som skal godkendes og en købspris fastsættes.

Indtil videre har Vejdirektoratet eksproprieret 17 til 20 boliger i Daugård og Brejning.

Husene bliver i første omgang ikke revet ned, men lejet ud, indtil der er taget en politisk beslutning om projektets fremtid. Derefter sælger Vejdirektoratet de grunde, som ikke bliver berørt af linjeføringen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier