Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Lego-familiens livsværk er mange milliarder værd. Her ses Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen, da Lego tidligere i år præsenterede det generationsskifte, der er sket i toppen af Billund-virksomheden. Foto: LEGO PR, Scanpix
 Lego-familiens livsværk er mange milliarder værd. Her ses Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen, da Lego tidligere i år præsenterede det generationsskifte, der er sket i toppen af Billund-virksomheden. Foto: LEGO PR, Scanpix

Lego ville indbringe familiemedlemmerne 40 mia. kr. hver

Publiceret: 10.01.2017 07:10 | Senest opdateret: 10.01.2017 07:18
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af redaktionen
Det har været et dramatisk år for Lego-familien med generationsskifte på snart sagt alle poster. Det har også været et år, hvor familien er blevet rigere - rigtigt meget rigere. Det skriver Finans.

Faktisk kunne hver af de fire ejere i familien putte omkring 40 mia. kr. i lommen og dertil lægge 40 mia. kr. i Lego Fonden, hvis familien valgte at sælge legetøjsvirksomheden.

Det er resultatet, hvis man bruger aktiemarkedets regnestok på Lego og tager udgangspunkt i de to konkurrenter, Mattel og Hasbro.

De to amerikanske aktier har haft et godt år og er steget hhv. 14 pct. og 18 pct. De bliver i øjeblikket prissat til omkring 10 mia. dollars, altså 70-75 mia. kr.

Bedre pengemaskine
Men bl.a. fordi Lego er en betydelig bedre pengemaskine, skal Legos værdi opgøres til mere end det dobbelte, nemlig til et sted mellem 190 og 225 mia. kr., afhængig af hvilken regnemetode man bruger.

Lego tjener omkring 30 kr. i driftsoverskud for hver 100 kr., selskabet sælger for - ifølge halvårsregnskabet. Til sammenligning tjener Mattel omkring 10 kr., mens Hasbro ligger på 15 kr. for hver 100 kroners omsætning, viser deres seneste regnskabstal.

”Legos værdi er fortsat stærk, og derfor kan man sagtens overføre aktiemarkedets værdiansættelser af konkurrenterne til Lego,” siger Sean McGowan, direktør i kommunikationsbureaet Liolios og mangeårig analytiker med speciale i legetøjsbranchen til Finans.

Nogle analytikere mener, at Lego kan sælges til en endnu højere pris, fordi selskabet har haft en konstant vækst i de seneste 12 år - med første halvår 2016 som eneste undtagelse, fordi selskabet havde svært ved at følge med efterspørgslen.

Ekstra milliarder andre steder
De op mod 225 mia. kr. skal deles mellem Lego Fonden, som ejer 25 pct. af Lego, og Kirkbi, som ejer resten. Kirkbi er stort set ligeligt ejet af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thingaard.

I sommer fortalte familien til Finans, at det fremover er Thomas Kirk Kristiansen, der er familiens repræsentant i legetøjskoncernen. For en måned siden blev det så annonceret, at adm. direktør Jørgen Vig Knudstorp fra nu af bliver arbejdende bestyrelsesformand i Lego, så han i tæt samarbejde med Thomas Kirk Kristiansen kan lægge strategien for, hvordan Lego-brandet kan udbygges, udnyttes, men også bevares og beskyttes.

Ud over Lego ligger der i Kirkbi værdier i form af andre aktieandele, værdipapirer og ejendomme. Denne formue blev i regnskabet for 2015 opgjort til over 50 mia. kr.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier