Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Modelfoto: Arkiv
 Modelfoto: Arkiv

Screening forhindrer ikke dødelig sygdom hos kvinder

Publiceret: 10.01.2017 06:24
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af redaktionen
Mange små tumorer og forstadier udvikler sig aldrig til brystkræft, og derfor bliver et stort antal kvinder hvert år overbehandlede, når fund screening fører til operationer, stråling og kemoterapi, skriver metroxpress.

Et nyt studie fra Det Nordiske Cochrane Center viser, at brystkræftscreening ikke fører til en reduktion i antallet af fremskredne tumorer, og at et ud af tre kræfttilfælde, der opdages ved screening, sandsynligvis er overdiagnosticerede.

”Screeningsprogrammerne opfanger ikke de hurtigt voksende, aggressive tumorer, eller de opfanger dem først, når de er blevet store, og det er for sent. Dette stiller store spørgsmål ved hele programmet, for det vil sige, at det er de små og langsomt voksende svulster, som ikke ville have givet problemer, man opdager, og det er derfor usandsynligt, at programmet bidrager til lavere dødelighed af brystkræft,” siger forsker og hovedforfatter til studiet Karsten Juhl Jørgensen og påpeger, at de kvinder, der har langsomt voksende svulster, som aldrig ville være blevet et problem, ender med at undergå voldsomme behandlinger.

Professor og forsker i screeningsprogrammer John Brodersen fortæller, at det nye studie bekræfter den stigende mængde af evidens for, at mammografiscreening ikke virker efter hensigten samtidig med, det viser, at screeningen gør betydelig skade, fordi mange kvinder overdiagnosticeres.

”Men for hver tredjes vedkommende ville disse sygdomme aldrig have givet dem problemer,” siger han.

”Overdiagnosticering har både store fysiske og psykologiske konsekvenser, og det er etisk uacceptabelt, at forebyggelse gør skade ved at skabe patienter i den raske befolkning.”

Overblik
• En undersøgelse offentliggjort i British Medicial Journal i 2010 viser, at dødeligheden blandt screenede og ikke screenede kvinder med brystkræft er den samme.

• I Schweiz og Tyskland har bredt sammensatte ekspertgrupper i 2016 anbefalet deres regeringer og sundhedsmyndigheder, at disse helt afskaffer screeninger for brystkræft.

• Cochranestudiet er det første i verden, hvor effekten på tumorstørrelse undersøges over en periode på 17 år, med en kontrolgruppe af uscreenede kvinder på samme alder.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier