Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk
 Den største af de 48 klokker, som vejer 2,25 ton, blev hejst op i rådhustårnet i sidste uge. Siden er de resterende fulgt efter, og alle er nu på plads. Når vejret bliver bedre, skal det sidste arbejde udføres. Stokklaveret, som stadig står hos Thubalka, skal forbindes med klokkerne, så der igen bliver lyd fra rådhusets vartegn. Foto: Henriette Nielsen, Thubalka
 Et af problemerne med det gamle klokkespil var, at det ikke stemte. Det er der rådet bod på nu, og mandag blev de sidste klokker, som ses her på billedet, sendt til Aarhus. Det er Per Østergaard, der ”ringer” med klokken. Foto: Morten S. Sørensen
 Den største af de 48 klokker, som vejer 2,25 ton, blev hejst op i rådhustårnet i sidste uge. Siden er de resterende fulgt efter, og alle er nu på plads. Når vejret bliver bedre, skal det sidste arbejde udføres. Stokklaveret, som stadig står hos Thubalka, skal forbindes med klokkerne, så der igen bliver lyd fra rådhusets vartegn. Foto: Henriette Nielsen, Thubalka

Vejlensisk klokkeværk er på plads i Aarhus

Publiceret: 11.01.2017 08:36 | Senest opdateret: 11.01.2017 08:37
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Klokkespillet på det ikoniske, fredede rådhustårn i Aarhus er blevet renoveret. Opgaven står Vejle-firmaet Thubalka for, og mandag kunne man sende de sidste klokker fra værkstedet på Bødkervej i Vejle til Aarhus.

I sidste uge blev de tungeste klokker hejst op i tårnet. Den største, som er en såkaldt ringeklokke, vejer 2,25 ton. Ud over at indgå i selve klokkespillet, kan den enorme ringeklokke, som hænger i sin egen klokkestol, ringe ved særskilt ved særlige lejligheder.

Må sige nej til andre
Opgaven har skabt stor travlhed hos Thubalka - især efter det blev besluttet, at den yderste elevator på tårnet i Aarhus skal pilles ned, inden byen officielt bliver europæisk kulturhovedstad 21. januar.

- Vi har været nødt til at sige nej til syv andre store opgaver, fortæller værkfører Per Østergaard.

Mandag blev de sidste - og mindste - af klokkerne læsset i Vejle og kørt til Aarhus, hvor de nu hænger på deres pladser i toppen af klokketårnet, sammen med resten af klokkerne.

- De kommer til at holde mindst vores levetid ud - og i hvert fald mere end de 75 år, som de gamle klokker hang der, mener Per Østergaard.

Arbejdet med renoveringen begyndte i maj sidste år, hvor klokkerne blev taget ned. Hele stålkonstruktionen, som klokkerne hænger i, har også været en tur på værkstedet i Vejle. Man kan stadig finde rester af konstruktionen, som mange steder var ædt op af rust. Det står i flere spande på værkstedet, men selve konstruktionen er også igen i Aarhus.

- Al stål er blevet varmgalvaniseret og malet med industrilak, forklarer Henriette Nielsen, indehaver af Thubalka.

På værkstedet er man i gang med at renovere det oprindelige stokklaver, som er organistens instrument til at spille på klokkerne.

Udvidet med fem
Der har været masser af hensyn at tage i processen. Klokketårnet er nemlig fredet, ligesom klokkespillet er det - og det har givet nogle udfordringer.

- Den måde klokkerne hænger på er ikke særlig praktisk, men det kan vi ikke gøre noget ved, konstaterer indehaveren.

Oprindeligt hang der 43 klokker, men det er blevet udvidet med fem, så der i det nye klokkespil er 48 klokker. Det giver mulighed for at spille alle mulige forskellige stykker. Ud af de oprindelige, er det cirka halvdelen, som har kunnet renoveres, mens resten har været i så dårlig forfatning, at de er blevet kasseret. Derfor har det hollandske støberi Royal Eijsbout, som har stået for renoveringen af klokkerne, støbt en del nye klokker - men i den gamle profil, så aarhusianerne vil kunne genkende klangen, når det igen begynder at spille. Det har det i øvrigt ikke gjort siden 2006.

- Vi bliver forhåbentligt færdige til festugen i september, siger Per Østergaard.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier