Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
vafo.dk

Miljø. Rent drikkevand findes på landet

Publiceret: 12.01.2017 06:37
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Peter Bohsen Jensen, Bygaden 25, Rårup, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug
Flere kommuner handler retsstridigt, når de etablerer de såkaldte sprøjtefrie zoner, der nogle steder både er sprøjtefrie og gødningsfrie, mener advokat Hans Sønderby Christensen.

Det er der mange årsager til.

Prisen for indgrebet er meget stort, faktisk kan man tale om ekspropriationslignende forhold, uden at det beviseligt fører til et bedre miljø.

Det er staten, der har givet kommunerne et alibi til indførelsen af zonerne. Det er sket, uden der er fastsat et defineret krav til forureningens styrke, derfor kan indgrebet blive vilkårligt og forskelligt fra kommune til kommune.

Der er heller ikke sikkerhed for en forbedring af grund- og drikkevand. Det kan jo måles, at der ingen problemer er der. Derfor strider indgrebet med sprøjtefrie zoner mod det EU-retslige proportionalitetsprincip.

Der er således mange årsager til, at indgrebet måske er ulovligt. Bæredygtigt Landbrug undersøger derfor, om der skal føres en retssag for at få fastlagt lovligheden af de indgribende reguleringer.

Det er den retssag, vi nu må koncentrere os om. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at der er ikke nogen fare for hverken grundvand eller drikkevand ved dyrkning af jorden.

Derfor har kommunerne ingen grund til indgreb, hverken med zoneinddeling eller andre dyrkningsrestriktioner, der kan give kompensation. Staten har ladet sig styre af en overflødig bekymringsindustri, når den tillader denne zoneinddeling.

De, der skoser det vidensbaserede landbrug for ikke at passe på grundvandet, kan jo blot begynde at drikke vandet under byerne. Herude på landet ved vi, at der bliver passet på både jorden og vandet. Vi drikker vores vand med velbehag. Vi landmænd lever jo af, med og i naturen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier