Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Der skal også være whisky til englene

Hos Fary Lochan bruges der som det eneste sted i verden friske brændenælder til at ryge whiskyen. Det står administrerende direktør Morten Jørgensen for. Foto: Anne Smedegaard

Der skal også være whisky til englene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På whiskydestilleriet Fary Lochan i Farre kan man komme på sommerrundvisning og høre whiskyfortællinger

Give: - Lochan er gælisk for 'lille sø,' og Fary er et gammelt navn for 'Farre,' så egentlig betyder navnet Fary Lochan den lille sø i Farre, fortælle sommerguide Nadia Sørensen.

Og det er sådan set et godt navn. Whiskydestilleriet ligger nemlig ved den lille sø i Farre, på Ågade 41, og her har det ligget siden det blev åbnet af Jens Erik Jørgensen.

- Han startede egentlig med at ville lave vin her. Der står også stadig nogle vinstokke omme bagved, men han fandt ud af, at det her nok er det dårligste sted i Danmark at lave vin. Vi får nemlig ret meget nattefrost om foråret, og det har druerne ikke ret godt af. Så der kom ikke ret mange, fortæller guiden med et smil. 

Hun er netop begyndt for fjerde år i træk at vise whiskyinteresserede gæster rundt til sommerrundvisninger, der i dag er blevet overtaget af Jens Erik Jørgensens søn, Morten Jørgensen.

Sommeråbent hos Fary Lochan
Åbent hver dag, undtagen lørdag, fra klokken 10 til 17, i perioden fra 10. juli til 6. august.Der er tre daglige rundvisninger:

Klokken 10:30, 13:00 og 15:30, samt aftenrundvisning i sommerperioden klokken 19:30 hver torsdag.

Ingen tilmelding nødvendig.

Adressen er Ågade 41, Farre, 7323 Give

Nye tider for kornet

I Lochan, altså den lille sø, er der guldfisk. Jens Erik Jørgensen valgte at have guldfisk i søen fordi det tager tre år for dem at få farve, ligesom det tager tre år for whisky at modne, fortæller Nadia Sørensen.

- Der er tænkt over detaljerne, griner hun.

Det er tydeligt over hele destilleriet, der blot startede som et lille, hvidt skur, men som igennem årene har fået vokseværk. I dag er der en del bygninger på grunden, og rundvisningen starter i den første: kornrummet.

Her maltes den danske byg, så stivelsen i kornet omdannes til sukker, der senere skal bruges til at gære alkoholen op med. Malten bliver så kværnet og kørt videre på gaffeltruck af brygmester Henry Kristensen.

- Da vi startede op, var det med sække og trillebør, så vi er blevet meget mere moderne nu, griner guiden.

Der kommer 250 kilo korn igennem kornrummet om ugen, så det har nok været ret tungt for brygmesteren.

Gå tur på whisky

Når brygmesteren har hentet malten, smider han det over i et kar i næste rum. Her bliver der tilsat vand, og det bliver varmet op. Derefter skal det trække, så sukkeren bliver trukket ud af kornet. Når det er sket, skal det køles ned igen, og pumpes igennem det underjordiske rørsystem til næste rum.

- Vi går sådan set på whiskyen nu, griner Nadia Sørensen, og leder rundvisningen til næste bygning.

Her står gæringstanken, hvor sukkervandet bliver blandet op med gær. Her skal det så stå og gære i 3-4 dage eller længere.

- Mens det står her, bliver det til en stærk øl, så det en alkoholprocent på omkring 10, forklarer guiden. 

I samme bygning ligger arbejdsrummet. Her bliver whiskyflaskerne færdiggjort.

- Vi laver nærmest alting i hånden her: Fylder hver enkelt flaske op, sætter mærkat på, sætter prop i og brænder tuden af, fortæller guiden.

Religiøs producering

I de næste rum destilliseres whiskyen i store kobberkedler, så alle giftstoffer og urenheder forsvinder. Her er detaljerne tænkt rigtig meget over. Blandt andet er kedlerne specialdesignet og -fremstillet. 

- Whisky er halv videnskab, halv religion. En del er der en videnskabelig forklaring på, resten er personlig smag og kreativitet, siger Nadia Sørensen.

Der foregår også både videnskab og religion i kælderen, hvor der ligger yderligere to rum. Her opbevares de trætønder, hvori whiskyen ender nemlig, og her skal de ligge i flere år.

- Der er fire regler for, hvornår noget er whisky: Det skal laves på korn, det skal ligge på egetræsfade, det skal have en alkoholprocent på minimum 40, og det skal ligge på fad i minimum tre år, forklarer Nadia Sørensen, og fortsætter:   

- Omkring 1-2 procent af whiskyen fordamper årligt fra tønderne, og det kalder man for englenes andel.

Engel eller ej, så kan du købe din egen andel af Fary Lochan-whiskyen i butikken, der ligger et par trappetrin over kælderen.