Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Gulerødder forebygger tarmkræft


Gulerødder forebygger tarmkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er masser af gode grunde til at spise gulerødder. Ikke alene mætter de sunde rodfrugter godt. De forebygger tilsyneladende også udviklingen af tarmkræft. Forskere på Syddansk Universitet, SDU, og Odense Universitetshospital, OUH, viser, at stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent.

- Resultaterne er overraskende entydige. De viser, at forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder, er i stand til at reducere antallet af svulster i rotternes tarme med helt op til 83 procent. Vores forsøg viser også, at en sådan effekt kan opnås ved daglig indtagelse af tre-fire gulerødder, forklarer postdoc Morten Kobæk-Larsen fra Klinisk Institut, SDU og Odense Universitetshospital.

I 10 år har forskerne haft fornemmelsen af gulerøddernes sundhedsfremmende effekt, men først nu ligger beviset der.

Forskerne tror på, at resultaterne kan overføres til mennesker. Næste skridt bliver derfor at demonstrere effekten på mennesker.

Hver år rammes omkring 5000 danskere af kræft i tyk- og endetarm, og det er dermed en af de hyppigste kræftformer i Danmark.

De virksomme stoffer findes også i andre grøntsager og urter som knoldselleri, bladselleri, persille og pastinak. (tgr)