Den tørre sommer satte skub i brandfolkene

Op mod 100 brandfolk var involveret i slukningsarbejdet på Randbøl Hede. Her iblandt mange fra Give Brandvæsen. Arkivfoto

Den tørre sommer satte skub i brandfolkene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af udrykninger i 2018 faldt dog i forhold til 2017. Det skyldes ikke mindst kontant afregninger for blinde alarmer.

Give: 2018 blev et år med et mindre antal udrykninger for Give Brandvæsen på Falckstationen i Nørregade.

I alt 85 gange måtte de rykke mod 107 gange året før. Tallene dækker dog over en række forskydninger i forhold til de opgaver, brandfolkene skulle løses.

2018 var kendetegnet ved en lang periode med meget varmt og tørt vejr. Det betød en stor stigning i antallet af udrykninger til naturbrande. 11 gange måtte de frivillige brandfolk rykke ud til brand på marker, i grøfter og på hedearealer mod kun fire gange året før.

En af de helt store naturbrande var den, der hærgede Randbøl Hede i maj. Her brændte omkring 500 hektar hede og brandfolkene fra Give var blandt de mange, der gennem flere dage kæmpede med at begrænse og siden slukke den store naturbrand.

Et omfattende afbrændingsforbud på grund af den langvarige tørke kan have hjulpet til med at holde antallet af naturbrande nede. Ikke desto mindre måtte Trekantens Brandvæsen rykke ud op mod 30 gange dagligt for at slukke naturbrande. Det var ofte i grøfter, hvor bilister havde smidt cigaretter ud af vinduet.

Fakta
Bygningsbrande: 13 (9)Skorstensbrande 1 (0)

Container brande 1 (1)

Bilbrande 6 (7)

Landbrugsmaskiner 4 (3)

Naturbrande 11 (4)

Forureninger 15 (14)

ABA alarmer 22 (54)

Færdselsuheld m fastklemte 5 (9)

Dyreredninger 1 (0)

Fastklemte i maskine og lign 1 (0)

Andre opgaver 5 (6)

Blinde alarmer

Med den langvarige tørke kunne man have frygtet mange brande i landbrugsmaskiner, når den tørre avl skulle høstes og bringes i hus. Det gik dog ikke så galt.

Fire gange måtte brandfolkene rykke ud til ild i landbrugsmaskiner mod tre gange året før.

Den helt store grund til faldet i udrykninger skal dog findes hos de automatiske brandalarmer, ABA. 54 gange måtte brandfolkene i 2017 rykke ud til ABAer, uden der var tale om ild.

De såkaldte "blinde alarmer" var i 2017 især koncentreret om Røde Kors asylcenter i Thyregod. Her boede der i 2017 især uledsagede børn og unge og nogle gange måtte brandfolkene rykke ud til brandalarmer flere gange om dagen. Nu bor der igen voksne i asylcenteret.

- Det, og så vores praksis med at sende en regning, hvis vi skal rykke ud til en falsk alarm, har fået antallet til at falde. Jeg forestiller mig, at udsigten til en regning får virksomhederne til at være mere påpasselige, hvis de skal reparere noget i nærheden af en automatisk brandalarm, siger brandstationsleder Erling Jørgensen.

De grimme uheld

I 2018 var antallet af unødige udrykninger til ABAer bragt ned til 22, mere end en halvering.

Antallet af udrykninger til forureninger er stabilt. Det steg med en enkelt fra 14 til 15. Der er typisk tale om oliespild fra lækkede brændstoftanke, enten på grund af færdselsuheld eller af andre årsager. Den slags forurening klares oftest med kattegrus i rigelige mængder.

Antallet af færdselsuheld faldt i 2018. Når det drejer sig om uheld med fastklemte, faldt antallet fra ni i 2017 til fem i 2018. Men der var dog tre motorcykeluheld på vejene omkring Give. De havde alle dødelig udgang.

Også en udrykning til en fastklemt i en maskine tæller med i statistikken over grimme uheld. Her måtte brandfolkene rykke ud til en ulykke, hvor en mand kom i klemme mellem en betonelement og en væltet kran.

Den tørre sommer satte skub i brandfolkene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce