Ekspert i drabssager: Kvindelige drabsmænd er ikke ualmindelige

Ifølge professor og speciallæge i retsmedicin, Peter Mygind Leth, er det ikke usædvanligt, at kvinder begår drab. Der er dog markant flere mænd end kvinder, der slår ihjel. Arkivfoto.

Ekspert i drabssager: Kvindelige drabsmænd er ikke ualmindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle Kommune har i løbet af foråret haft tre drabssager, hvor en kvinde sidder sigtet som gerningsmand. Det er dog helt tilfældigt, siger ekspert.

Vejle: Det har været et blodigt forår i Vejle Kommune med hele tre drabssager indenfor kort tid. Alle tre gange er mindst én kvinde blevet sigtet for at have slået den afdøde ihjel.

I april døde den 62-årige Lars "Lasse" Brønnum i sin lejlighed i Tønnesgade, efter et skænderi med sin ekskæreste. Hun blev efterfølgende sigtet for vold under særdeles skærpende omstændigheder og for at have forladt en person i hjælpeløs tilstand.

I begyndelsen af maj blev en 51-årig kvinde anholdt og sigtet for drabet på den 50-årige Michael Regel i en lejlighed i Fredericiagade. Kvinden er sammen med to mandlige familiemedlemmer sigtet for vold med døden til følge.

Og den 31. maj blev en 27-årig kvinde anholdt og sigtet for at have dræbt sin kæreste med et knivstik i ryggen på deres fælles bopæl i Jelling.

Manden vil typisk være stærkere end kvinden rent fysisk, og derfor ser man tit, at kvinder bruger en kniv til at slå manden ihjel
Peter Mygind Leth, speciallæge i retsmedicin og professor ved Syddansk Universitet
Kvinder og drabssager
I løbet af de seneste ti år, er 20 kvinder blevet idømt fængselsstraf for manddrab i Danmark.I samme periode er 13 kvinder blevet dømt for forsøg på manddrab herhjemme, mens 41 kvinder er blevet dømt for særlig alvorlig vold.

Til sammenligning er 227 mænd dømt for manddrab, 201 for forsøg på manddrab og 111 for særlig alvorlig vold i de seneste ti år.

Kilde: Danmarks Statistik

Helt tilfældigt

Peter Mygind Leth er speciallæge i retsmedicin og professor hos Syddansk Universitet, hvor han har undersøgt tendenserne i drabssager fra Region Syddanmark de seneste 25 år.

Ifølge ham er det tilfældigt, at der efter mange år uden drabssager i Vejle Kommune, kommer tre indenfor kort tid, hvor der er kvinder blandt de sigtede.

- Hvis du står ved en øde vej, kan der gå flere timer, uden der kommer en bil. Men pludselig kommer der tre lige efter hinanden, inden der igen går lang tid til næste bil, siger Peter Mygind Leth.

Der er heller ikke noget usædvanligt i, at kvinder er gerningsmænd i drabssager, fortæller Peter Mygind Leth.

- Der er stadig langt flere mandlige end kvindelige drabsmænd, men kvindelige gerningsmænd er dog ikke helt sjældne, hvis man tager sager som eksempelvis barnedrab med, siger Peter Mygind Leth.

Bruger typisk kniv

Ifølge ham kan der være mange årsager til, at en kvinde ender med at begå drab.

- Ofte sker det i selvforsvar, fordi manden overfalder kvinden. Andre gange sker det som følge af en psykisk sygdom, og så er der de samme motiver, som også gælder for mænd som for eksempel hævn og jalousi, siger Peter Mygind Leth.

Han fortæller, at kvinder typisk begår knivdrab, når de slår en mand ihjel.

- Manden vil typisk være fysisk stærkere end kvinden, og derfor ser man tit, at kvinder bruger kniv til at dræbe i de tilfælde, siger Peter Mygind Leth.

Den tunge ende

Hans undersøgelse viser, at langt de fleste drab sker mellem personer, der enten er i et forhold eller har været det. Og det er særligt én gruppe kvinder, der er i risikogruppen for at slå ihjel.

- Generelt er det klart den tunge ende af samfundet, der har størst risiko for at begå drab. Der er en massiv overvægt af socialt udsatte personer blandt både ofre og gerningsmænd, siger Peter Mygind Leth.

Sagerne fra Fredericiagade og Jelling efterforskes stadig, og de sigtede sidder derfor stadig varetægtsfængslet.

Den sigtede kvinde i Tønnesgadesagen blev løsladt i maj, da efterforskningen er afsluttet. Det forventes, at sagen kommer for retten efter sommerferien.

Ekspert i drabssager: Kvindelige drabsmænd er ikke ualmindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce