Færre indbrud, men flere sigtelser: Se hvor indbruddene har ramt

Der er færre anmeldelser om indbrud i Fredericia Kommune, og politiet sigter flere end tidligere. Politiinspektør forklarer, at det i høj grad er en fælles indsats. Det er ikke politiinspektøren på billedet. Arkivfoto: Anna Dorthe Olesen

Færre indbrud, men flere sigtelser: Se hvor indbruddene har ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statistik viser, at der i løbet af et år er kommet færre anmeldelser om tyveri i Fredericia Kommune. Samtidig er antal sigtelser steget. Positivt, siger politiinspektør.

Fredericia: Den borgervendte kriminalitet har politiet særligt fokus på. Sådan lyder det fra Carit Andersen, politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

I Fredericia Kommune er antallet af anmeldelser af indbrud faldet fra 130 til 106 fra tredje kvartal sidste år til selvsamme i år. Det viser tal fra politistatistik.dk.

- Et indbrud er jo et for meget, slår politiinspektøren fast.

Beskyt dig mod indbrud
En god lås på døren virker kun, hvis du husker at låse denDøre og vinduer skal være forsvarligt lukkede og låste, når du forlader dit hjem

Sæt så vidt muligt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra

En høj hæk eller et højt plankeværk giver tyven arbejdsro. Overvej om du kan forbedre synligheden udefra

Tænd lyset i et par værelser, når du forlader hjemmet om aftenen, og brug automatiske tænd-/slukure, når du er bortrejst

Lad en radio være tændt, når du er ude

Undgå at fortælle på internettet, telefonsvarer eller lignende, at du er bortrejst

Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Har du en stige udenfor, så lås den fast

Der må gerne være lidt rod i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme

Kan køkken- eller stuebordet ses udefra, så lad opvask eller kaffekopper stå

Lav aftaler med dine naboer om, at I holder øje med hinandens boliger

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Nej til bølger

Samtidig med, at der er færre anmeldelser, har politiet lykkedes med at få sigtet flere indbrudstyve. Det antal er gået fra 13 sigtelser i tredje kvartal i 2017 til 15 i år. Sigtelsesprocenten er naturligt også steget fra 10 til 14,2 procent.

- Det er rigtig godt. Det er positivt, at vi lykkedes med at få stillet nogle gerningsmænd og -kvinder til regnskab. Det er også det, vi gerne vil. Det har været et øget fokus, som vi har fastholdt over en årrække, og det, tænker jeg, bærer frugt. I den her kreds er vi meget proaktive, siger Carit Andersen.

Faldet i anmeldelser beskrevet ovenfor skurrer måske i de fleste ører og øjne - især, hvis man har fulgt med i den seneste tids døgnrapporter fra Fredericia og omegn. Dagligt har der været både enkelte og flere indbrud, men Carit Andersen ønsker ikke at snakke om hverken bølger eller stimer.

Artiklen fortsætter efter kortet

Folk interesserer sig

Stigningen i antallet af indbrud stemmer overens med det mønster, politiet har noteret sig de sidste mange år - nemlig, at der er flere indbrud, jo tættere vi kommer på jul.

- Det kan jo hænge sammen med, at folk har ting og sager liggende, der kan virke tillokkende. Det er ofte let-omsættelige ting, som er lette at få med sig. Indbrudstyvene har måske også et øget behov for at skaffe penge op til jul, som får trangen til at begå indbrud til at stige, forklarer politiinspektøren fra Sydøstjyllands Politi.

Han har ikke en fornemmelse af eller begrundet grund til at mene, at der er områder i Fredericia, der på nuværende tidspunkt er ramt af en indbrudsbølge. Men når der har været flere indbrud i det samme kvarter, skaber det naturligvis utryghed.

- Derfor opfordrer vi også til nabohjælp. Det er min subjektive vurdering, at folk er blevet mere opmærksomme på at sikre sig mod for eksempel indbrud.

Både de flere indbrud op mod jul og de indbrud, der begås i private hjem i løbet af året, er noget af det, der har politiets særlige fokus. Generelt oplever Carit Andersen, at der er stor borger-interesse for, hvordan man kan beskytte sig selv og blive klogere på, hvad der gør, at man får indbrud - og hvordan man kan undgå det.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Lad lyset brænde

Ifølge Carit Andersen er bekæmpelsen af indbrud en fælles indsats, hvor eksempelvis Det Kriminalpræventive Råd er en af de andre spillere på banen. I år har rådet igen fokus på, hvordan borgere kan beskytte sig mod indbrud. En indsats, Carit Andersen gerne vil slå et slag for.

- Målet er jo, at folk slet ikke har indbrud, og når der er fokus på, at det kan betale sig at holde øje med hinanden, at passe på sig selv, ved at lade lyset brænde eller have ordentlige vinduer og døre, så har det en indirekte effekt. Og så hjælper det uden tvivl at sætte nogen i fængsel, fortæller Carit Andersen.

I løbet af 2018 har der i alt været 400 anmeldelser om indbrud, og indtil videre har Sydøstjyllands Politi oprettet 46 sigtelser. I hele kredsen har der i løbet af 2018 været 3190 anmeldelser om indbrud.

Færre indbrud, men flere sigtelser: Se hvor indbruddene har ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce