Havnechef på anklagebænken for fusk: -Jeg er nok lidt rodet

I retten beskrev den tidligere havnechef Per Kristiansen sig selv som en gammel sømand, der havde tendens til at være et rodehoved, men som også havde alt for travlt. Arkivfoto

Havnechef på anklagebænken for fusk: -Jeg er nok lidt rodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere havnechef i Vejle, Per Kristiansen, forklarede i retten mandag, hvordan det kunne lade sig gøre at købe til sig selv for havnens penge.

Vejle: Retssagen mod Vejles tidligere havnechef Per Kristiansen, som er tiltalt for mandatsvig, blev indledt mandag formiddag.

Anklageskriftet tæller 16 forhold, og gennem en tre timer lang afhøring fik Per Kristiansen mulighed for at gøre rede for 16 forskellige køb foretaget for det, anklagemyndigheden mener, er havnens penge.

Den tidligere havnechef, som ikke tidligere har udtalt sig i sagen, svarede beredvilligt på alle spørgsmål, men havde svært ved at huske detaljerne i den efterhånden gamle sag.

De første syv forhold, han er tiltalt for, drejer sig om køb foretaget i Kolding Marinecenter mellem maj 2011 og januar 2015.

- Dér foretog vi masser af indkøb. Fordelen ved det sted var, at de tilbød en palette af mange maritime ting, som kunne holde til miljøet, forklarede Per Kristiansen og uddybede, at der blev købt både små og store ting i den maritime butik.

Det hele var et stort miskmask, for det er et cirkus uden lige at være på tur med politikere.
Per Kristiansen, tidl. havnechef, i Retten i Kolding
Den tidligere havnechef
Per Kristiansen er i dag 70 år.Han blev ansat som havneassistent på Vejle Havn i 1991, og i 1996 avancerede han til havnechef.

Som havnechef var han i besiddelse af havnens ene kreditkort, som også stod i hans navn.

Når der blev købt varer på havnens regne, skulle enten han, bogholderen eller havneassistenten godkende købene.

De samme tre personer kunne også købe varer på havnens regning uden forudgående aftale med andre.

Per Kristiansen blev bortvist fra Vejle Havn i sommeren 2015.

Alt var arbejde

Ransagninger foretaget i Per Kristiansen hjem og på hans private sejlbåd i januar og august 2016 viste, at han var i besiddelse af udstyr, som oprindelig var blevet købt og betalt med havnens kreditkort.

På båden blev der for eksempel fundet en kikkert til en værdi af 7568 kroner. Her forklarede Per Kristiansen, at der havde været tale om et arbejdsredskab, som han altid havde med sig.

- Alt, hvad jeg foretog mig, havde med havnedriften at gøre, forklarede han og tilføjede, at kikkerten var tilpasset netop hans øjne.

Fordi han i midten af 2015 blev bortvist fra havnen i forbindelse med sagen, havde han aldrig fået mulighed for at hente sine ting på havnen eller aflevere de ting, han havde haft med sig hjem, forklarede han.

Betalte til politiet

Under ransagningen på Per Kristiansens båd fandt politiet blandt andet installeret fire vinduer og en solcelleventilator, som Per Kristiansen erkendte, at han havde betalt med havnens midler.

- Tingene har ligget på lager i havnen, hvor jeg så tog dem fra hylden. Jeg tror ikke, jeg sagde det til nogen, og jeg tænkte ikke over, om det var rigtigt at gøre sådan, forklarede havnechefen.

Han tilføjede, at han nok havde haft i sinde at betale for tingene, men at der havde været så megen travlhed i forbindelse med aktiviteterne på havnen, at han aldrig havde fået det gjort.

De ting, han havde monteret på sin private sejlbåd, betalte han til gengæld 9833 kroner for til politiet efter ransagningen.

- Ellers sagde de, at de ville afmontere det.

I hans hjem fandt politiet blandt andet også seks meter kalechedug betalt af havnen. Den tidligere havnechef forklarede i retten, at han havde haft planer om at sy betræk og sejldug på sin symaskine derhjemme til udstyret på havnen, men at han aldrig havde nået at gøre det.

- Jeg var overanstrengt, sagde han i retten.

Rodet type

De ni resterende forhold i anklageskriftet handlede om køb på en tur til USA, som Vejle Havns bestyrelse og blandt andre Per Kristiansen var på i foråret 2015.

Den tidligere havnechef havde haft havnens kreditkort med, og da den officielle tur i Florida var sluttet, tog han kreditkortet med videre til New York, hvor han skulle mødes med sin familie.

Selvom der var tale om et privat anliggende, blev der flere gange betalt med havnens kreditkort til køb af blandt andet mad og udgifter på det hotel, hvor Per Kristiansen boede med sin kone.

Da han kom tilbage til Vejle, afleverede han kvitteringer for købene i havnen.

- Jeg havde måske 150 bilag fra turen og afleverede dem alle. Det hele var et stort miskmask, for det er et cirkus uden lige at være på tur med politikere, forklarede Per Kristiansen og indrømmede samtidig, at han er lidt rodet som person.

Han påpegede samtidig, at tre droner, der var blevet købt for havnens penge på turen, var købt i arbejdsøjemed og formentlig stadig er at finde på havnens område.

Tre vidner tirsdag

Sagen fortsætter tirsdag formiddag.

Her skal en medarbejder på Vejle Havn vidne, en ansat ved Kolding Marinecenter foruden en tidligere jurist ved Vejle Kommune.

Herefter skal forsvarer og anklager procedere.

Forsvarer Martin Andersen går efter en kortvarig betinget dom eller om muligt strafbortfald. Han mener, det er realistisk taget i betragtning af, hvor lille sagens omfang er og hvor lang tid, den efterhånden har trukket ud.

Havnechef på anklagebænken for fusk: -Jeg er nok lidt rodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce