Analyse: Søvndal & co. vil vinde valget på tillid

Villy Søvndal (SF) og Poul-Erik Svendsen (S) har indgået valgforbund. De har fokus på Venstres ansvar for Carl Holst-sagen. Den strategi indeholder dog flere udfordringer for rød blok. Foto: Kim Rune

Analyse: Søvndal & co. vil vinde valget på tillid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF og Socialdemokratiet har indgået aftale om valgforbund til det kommende regionsrådsvalg. Partierne lægger op til en valgkamp med fokus på Venstres ansvar for de sager, som er blevet sat i forbindelse med Carl Holst.

Der er knap tre måneder til regionsrådsvalget den 21. november.

Selv om der er god tid endnu, og valgkampen ikke for alvor er i gang, kan det allerede nu konstateres, at nøgleordet for valget bliver tillid.

Tillid til, hvem man mener er værdig til at varetaget jobbet som formand for Region Syddanmark, der har været i nærmest konstant blæsevejr, siden historien om Carl Holst (V) og hans brug af en regionsansat i sin personlige valgkamp kom frem i september 2015.

Da to af rød bloks frontfigurer, SF's Villy Søvndal og Socialdemokratiets Poul-Erik Svendsen, torsdag præsenterede deres fælles aftale om valgforbund fulgte en liste over ni punkter, som partierne vil have fokus på. Blandt dem var ønsket om et bredt samarbejde, flere uddannelses- og arbejdspladser i regionen og generelt bedre kvalitet i behandlingen. Umiddelbart var det svært at få øje på emner, som Venstre og partiets spidskandidat, den siddende regionsrådsformand Stephanie Lose, vil være uenig i.

Der skal nok komme nogle mere konkrete budskaber, som valget nærmer sig, men fakta er, at der ikke er de store uenigheder blandt partierne. Naturligvis har de en forskellig tilgang til, hvordan nogle af regionens opgaver skal løses, eksempelvis brugen af private leverandører eller ej. Men i det store og hele er de enige om retningen, og det kan også være svært at se de store forskelle, når det drejer sig om, hvordan målet skal nås.

Det ved SF og Socialdemokratiet, og særligt Villy Søvndal, førstnævnte partis hele store figur til det kommende valg, har for længst lagt strategien på bordet: At minde vælgerne (og Venstre) om, at det er tid til en ny ledelse af regionen efter Carl Holst og Venstres mangeårige styre. Med andre ord: Man kan ikke have tillid til det store borgerlige parti, som ikke greb ind over for Carl Holst, mener Søvndal.

Samarbejde

Den strategi indeholder dog også nogle udfordringer for den mangeårige partileder og tidligere udenrigsminister.

For hver gang, SF'eren minder Venstre om Carl Holst og de sager, der blev afdækket efter hans afgang som regionsrådsformand, kan Venstre minde Villy Søvndal om, at hans nærmeste allierede, Poul-Erik Svendsen, var 1. næstformand og meget tæt på Holst i alle hans næsten ti år i spidsen for regionen.

Og de vil tilføje, at blandt andre SF og Socialdemokratiets kritik af Carl Holsts brug af regionens midler klinger hult, når partierne nu har givet accept til at bruge 90.000 kroner på endnu en advokatundersøgelse af Holsts ageren. En rapport, som blandt andre Poul-Erik Svendsen har erkendt formentlig vil nå frem til samme resultat som først politiet og senest regionens egne jurister: nemlig at bevisbyrden for at Carl Holst skulle have beriget sig selv, da en regionsansat førte valgkamp for ham i 2015, ikke kan løftes.

Søvndal har anført, at han vil rydde op efter Holst, men knap to år efter de mange sager, der vedrørte Venstre-manden, bliver det stadig sværere for SF at finde områder, som ikke er blevet "ryddet op". Samtidig har Socialdemokratiet bakket op om Stephanie Loses håndtering af de store sager i regionen de sidste par år. Både i ambulancesagen med Bios samt i Carl Holst-sagen har regionsrådets to store partier stået sammen. Poul-Erik Svendsen har således svært ved at klandre sin modpart for ikke at have været handlekraftig nok. 

Søvndal og Svendsen har med deres udspil markeret, at det ikke bliver på centrale politiske områder, at de vil markedsføre sig. Det handler om politik, men valget ser nærmere ud til at blive et spørgsmål om tillid.

Analyse: Søvndal & co. vil vinde valget på tillid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce