Lose til Søvndal: Jeg ved, du har kosten klar, Villy

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) gæstede lørdag eftermiddag SF's sommertræf på Askov Højskole ved Vejen. Partiets spidskandidat til det kommende regionsrådsvalg, Villy Søvndal, indledte sin tale med at gentage ønsket om at få "ryddet op" efter de dårlige sager, som har præget regionen de sidste par år. Foto: William Vest-Lillesøe, SF

Lose til Søvndal: Jeg ved, du har kosten klar, Villy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Villy Søvndal gentog lørdag behovet for oprydning i Region Syddanmark. Regionsrådsformand Stephanie Lose afviste i en debat ved SF's sommertræf, at Søvndal får brug for kosten, hvis han bliver valgt.

Med godt to en halv måned til regionsrådsvalget kan der allerede nu konstateres to ting: SF's spidskandidat til valget den 21. november, Villy Søvndal, vil - hver eneste gang han får muligheden - minde nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) om hende og hendes partis ansvar for de sager, som de sidste to år har kastet utallige negative overskrifter om Region Syddanmark af sig.

Og så er der politisk langt hen ad vejen stor enighed mellem de to politikere. En fem kvarter lang duel mellem Lose og Søvndal lørdag eftermiddag ved SF's sommertræf på Askov Højskole afslørede hvert fald ikke store, grundlæggende uenigheder mellem de to partier. På nær førnævnte pointe.

Ved mødet kunne de fremmødte orientere sig i SF's folder, der med et stort billede af Søvndal og overskriften "Vil du være med til at rydde op i Region Syddanmark" har lagt linjen for den valgkamp, som så småt må sige at være i gang.

Folderen viser til gengæld den helt store uenighed mellem de to politikere. Søvndals altovervejende fokus er på at "rydde op" efter Carl Holst og i det hele taget de sager, som har præget regionen de seneste år. Stephanie Lose nævnte ikke Carl Holst eller Bios med ét ord, men fokuserede i sin ti minutter lange åbningstale på, at regionen er veldrevet i forhold til behandlingen i sundhedsvæsnet, men at behandlingen stadig kan blive bedre.

Til gengæld havde SF'eren kun lige tændt mikrofonen, før han satte kursen direkte mod regionens fortid og Venstres ansvar herfor.

- Når et parti har siddet for lang tid ved magten, risikerer man magtfordrejning og misbrug af embedsmænd. Det er risikoen, når nogle sidder for længe ved magten, at man tager magten som en selvfølge, lød kritikken fra den tidligere udenrigsminister og partileder.

Villy Søvndal henviste til, at borgerne er optaget af sager om Carl Holsts brug af en kommunikationsansat til at føre valgkamp, det kuldsejlede ambulanceselskab Bios og historier alt for høje cheflønninger.

Sagen kort
Der er valg til regionsråd og kommunalbestyrelser den 21. november.I Region Syddanmark har Villy Søvndal (SF) og Poul-Erik Svendsen (S) indgået valgforbund. De vil forsøge at erobre magten fra Stephanie Lose (V), der overtog posten som regionsrådsformand fra Carl Holst i 2015.
Et par hundrede overværede den politiske duel lørdag eftermiddag på Askov Højskole mellem Villy Søvndal (SF) og Stephanie Lose (V). Foto: William Vest-Lillesøe, SF
Et par hundrede overværede den politiske duel lørdag eftermiddag på Askov Højskole mellem Villy Søvndal (SF) og Stephanie Lose (V). Foto: William Vest-Lillesøe, SF

Kosten klar

Siden Villy Søvndal sidste efterår offentliggjorde sit kandidatur til regionsrådsvalget, har han gentaget sit ønske om at gøre op med fortidens sager i regionen. Stephanie Lose virkede da også som én, der inden valgkampen for alvor er i gang allerede er ved at være godt træt af at høre på behovet for oprydning i den butik, hun står i spidsen for.

- Jeg skal da gerne medgive, at ambulancesagen ikke har været køn at se på. Men beslutningerne er hele vejen igennem truffet af næsten hele regionsrådet. Og Poul-Erik Svendsen har været inde over alle væsentlige beslutninger, der er blevet truffet under Carl Holst, sagde Stephanie Lose med henvisning til regionens socialdemokratiske 1. næstformand i hele regionens levetid.

Regionsrådsformanden tilføjede, at regionen med et bredt flertal bag sig har reageret på alle de konkrete sager, der er opstået undervejs. Eksempelvis ved at politianmelde Carl Holst, da en udtalelse fra Statsforvaltningen konkluderede, at hans brug af en regionsansat til at føre valgkamp var ulovlig. Politiet har efterfølgende droppet sagen.

 - Men jeg har efterhånden forstået, at Villy Søvndal vil rydde op. Du sover ikke med støvlerne på. Du har kosten klar. Jeg forstår så, at jeg efter to år som formand er så indspist, at jeg ikke kan rydde op. Så jeg vil gerne høre dig, Villy: Skal ansatte fyres, eller skal der indføres nye procedurer? Hvad er det i den proces, vi har sat i gang i administrationen, og som blandt andre SF har bakket op om, som der skal ryddes op i, lød de afkrævende spørgsmål fra Stephanie Lose.

Villy Søvndal fastholdt behovet for at sikre en mere åben kultur med mere borgerinddragelse og så et nyt flertal med friske øjne.

- Mange har været med hele vejen. Man skal måske også passe på med at læsse for meget over på én person, mente Søvndal med henvisning til, at blandt andre Stephanie Lose har siddet i regionsrådet siden dets start i 2006 og været medlem af forretningsudvalget i en årrække.

- Jeg synes egentlig, det er lidt uklædeligt at fralægge sig sit ansvar, pointerede Søvndal, mens Stephanie Lose ved siden af ikke fortrak en mine bag solbrillerne.

Enighed

Spørgsmålene fra publikum kredsede mere om politiske emner og med fokus på blandt andet psykiatri, mangel på faglært arbejdskraft og uddannelsesmuligheder fortsatte debatten. De store uenigheder var svære at få øje på. Heller ikke på det direkte spørgsmål om, hvorvidt produktivitetskravet i sundhedsvæsnet skal afskaffes. Et kort ja fra begge lukkede den diskussion. Og til spørgsmålet om, hvorvidt regionerne skal nedlægges?

"Nej" og "nej", lød det enigt fra politikerne.

Stephanie Lose gentog efter duellen, at Villy Søvndal skylder at blive mere konkret, når han siger, der skal ryddes op i regionen.

- Jeg har heller ikke i dag hørt noget mere substans om, hvad vi præcis mangler at gøre i regionen, sagde Stephanie Lose.

Birte og Niels Borre, sidstnævnte formand for SF Ishøj-Vallensbæk, fulgte debatten og bemærkede også, at det var småt med uenigheder trods partiforskel.

Niels Borre påpegede efter debatten, at Villy Søvndal gjorde rigtigt i at blive ved med at nævne behovet for oprydning i regionen. Han tilføjede dog, at valgkampen skal handle om regionens kerneopgave, sundhedsvæsnet.

Lose til Søvndal: Jeg ved, du har kosten klar, Villy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce