Tak for minister-støtte i kamp mod havbrug


Tak for minister-støtte i kamp mod havbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Steen Christensen, Jernbanegade 36 A, Løsning, byrådsmedlem (S), næstformand i teknisk udvalg, Hedensted Kommune
Ole Nørgaard
Hedensted Debat. 

Læserbrev: Jeg følte mig temmelig alene i sagen om havbrugene i vort kommunale farvand i Horsens Fjord, indtil jeg pludselig fik en fantastisk god allieret i miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen.

Venstre-ministeren understregede nemlig i et brev til Hedensted Kommune, hvad jeg hele tiden har vidst og sagt:

At havbrugene ikke har nogen som helst ret til at modregne tang- og muslingeproduktion, når de fortæller, hvor meget kvælstof, fosfor og anden forurening de udleder i fjorden.

Der er således overhovedet ikke nogen undskyldning for, at de - med politiets ord - "i væsentligt omfang har overskredet miljøgodkendelsen".

På baggrund af ministerens brev vedtog Hedensted Byråd 29. august enstemmigt, at "... sagen udsættes med henblik på hurtigst muligt at få vurderet de juridiske konsekvenser af et eventuelt standsningspåbud med baggrund i den seneste udtalelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, og genoptages senest den 19. september 2018".

Havbruget har gennem seks år givet Hedensted Kommune forkerte og direkte vildledende oplysninger om sin produktion og sit foderforbrug og sin udledning af miljøskadelige stoffer.

Det er blevet helt klart, efter at Danmarks Sportsfiskerforbund har meldt sagen til politiet, som har fundet frem til, at havbrugene - jeg gentager det lige - "i væsentligt omfang har overskredet miljøgodkendelsen".

Havbrugets forklaring har været, at tang- og muslingeproduktion har optaget en del af affaldsstofferne, og det måtte kunne modregnes.

I første omgang indstillede et flertal i teknisk udvalg, stærkt støttet af den kommunale tekniske forvaltning, et skærpet tilsyn.

Forvaltning og flertal syntes i øvrigt, det er i orden, at havbruget modregner produktion af tang og muslinger, selv om de ikke er nævnt i virksomhedens miljøgodkendelse, og der er ingen regler på området.

Den tankegang har miljø- og fødevareministeren nu sat en effektiv stopper for. En sådan modregning vil måske og tidligst i 2019 blive gældende for nye eller ændrede havbrug, forklarer ministeren.

Når det gælder skærpet tilsyn, så har det ikke hjulpet noget som helst indtil nu, og jeg har ingen tiltro til, at havbrugene i fremtiden vil holde sig til sandheden om deres produktion, der fylder ganske meget i udmundingen af Horsens Fjord og i As Vig.

Den voldsomme koncentration af havbrug i kanten af et Natura 2000-område hører slet ingen steder hjemme.

Derfor: På land med produktionen, så man kan styre udledningen af overskudsstoffer.

Lad os se, hvad en uvildig juridisk undersøgelse siger om kommunens mulighed for at pålægge havbrugene en væsentlig reduktion af produktionen eller eventuelt en total lukning.

Begge dele vil havmiljøet vinde ved - mest ved det sidste.

Tak for minister-støtte i kamp mod havbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce