Nyt solcenter i Jelling


Nyt solcenter i Jelling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Leif Vestergaard Pedersen, Fårupled 22, Jelling, direktør i Kræftens Bekæmpelse
Billede
Jelling Debat. 

Læserbrev: I Jelling Ugeavis 10. januar 2018 var der en artikel om, at Jelling nu får et solcenter - efter flere år uden solarier i byen.

I artiklen fortæller ejeren af solcentret, Benny Gylling, om Kræftens Bekæmpelses hårde kampagne imod landets solcentre, og han lægger vægt på, at sol i et solarium ikke er farligere end den naturlige sol.

Som direktør i Kræftens Bekæmpelse - og borger i Jelling - føler jeg mig forpligtet til at komme med en kommentar til artiklen. Benny Gylling har ret i, at Kræftens Bekæmpelse - sammen med TrygFonden - siden 2007 har arbejdet for at få danskerne til at "Slukke solariet". Men det er der god grund til. Solariebrug øger nemlig risikoen for modermærkekræft med 20 procent, og går du i solarium, før du fylder 35 år, er risikoen øget med 60 procent. Solariebrugere under 30 år, der får konstateret modermærkekræft, kan i tre ud af fire tilfælde finde årsagen til deres diagnose i solariebruget.

Og ja, det er uv-stråling, du udsættes for både i solariet og i den naturlige sol, men der er flere grunde til, at solariebrug er mere farligt end den naturlige sol:

- Selv når et solarium lever op til den danske lovgivning, og EU-kravene har det et strålingsniveau, der svarer til et uv-indeks på ca. 12. Til sammenligning kommer uv-indekset i Danmark aldrig over 7, så når du lægger dig i et solarium, svarer det til, at du lægger dig ud i solen midt på dagen i et land tæt på ækvator.

- Når du lægger dig i et solarium, er det oftest uden eller næsten uden tøj på, og strålingen kommer både oppe- og nedefra, hvilket giver dig dobbelt eksponering.

- Flest går i solarium om vinteren, hvor huden er helt sart, og dermed mere modtagelig for at tage skade af uv-strålingen end om sommeren, hvor man ofte vil opbygge en kulør, der til en vis grad kan beskytte mod uv-skader.

- Når man solbader, har de fleste i dag fornuftigvis solcreme på - det har de færreste i et solarium.

Jeg vil personligt foretrække at få varmet kroppen igennem et andet sted end i et solarium, og ønsker man en brun kulør, er der også alternativer til det. Finder man ud af, at man lider af D-vitamin-mangel, er det bedre at tage et vitamintilskud, så man undgår kræftrisikoen ved at lægge sig under de kunstige stråler.

Nyt solcenter i Jelling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce