Himmelbjerget. Et erindringssted


Himmelbjerget. Et erindringssted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Her i forsommeren vedtog Skanderborg Kommune en Helhedsplan for Himmelbjerget, - en stærkt indgribende plan med mange bombastiske indslag for en lokalitet, som mange har et meget personligt forhold til. Planen gav straks ophav til vrede og indignation over såvel indhold som beslutningsproces.

Flere politikere og kommunaldirektøren har postuleret, at der udelukkende er tale om et inspirationsoplæg.

I nudansk ordbog betyder plan, "et detaljeret handlingsprogram for udførelsen af en bestemt opgave". Som eksempler er nævnt bl.a. byplan og helhedsplan. I det fremlagte materiale bruges helhedsplan mindst 25 gange. Styregruppen, økonomiudvalget, byrådet, direktionen og stabschefen har ifølge det fremlagte materiale henholdsvis indstillet, anbefalet og godkendt en helhedsplan i den "tro", at den bare var et idékatalog. Hvad skal borgerne tro? Er det en plan eller et idékatalog, der er vedtaget/fremlagt? Grund til forvirring?

Helhedsplanens fysiske del, som altså skal forstås som et katalog med helt vilde inspirationsidéer, har, som det fremgår af debatten, sendt mange borgere i en tilstand af chok. De kan slet ikke genkende deres Bjerg i de voldsomme fysiske effekter, som skal "brande" bjerget. Himmelbjerget er kendetegnet ved en blanding af på den ene side nogle fantastisk storslåede udsigter - og på den anden side af yderst sprøde stemninger, som allerede Vilhelm Kyhn udtrykte det i 1873: "Han taler om mageløse luftmotiver og stemninger, og at egnen er det skønneste sted, han har været". (Citeret fra Det sublime landskab, Silkeborg Bad, 2011).

Mulighederne for at opleve disse sublime stemninger vil blive knust af de vilde, bombastiske forslag til iscenesættelse af Bjerget.

I Inge Adriansen, Erindringssteder i Danmark,nævnes: "Det ældste samlingssted for folkelige møder i Danmark er Himmelbjerget, hvor der fra 1839 frem til nutiden er blevet afholdt friluftsmøder. Der opstod hurtigt et monument på dette mødested." Himmelbjerget er her i fornemt selskab med bla. Ejer Bavnehøj, Skamlingsbanken og Dybbøl Skanser. Erindringssteder tilhører hele Folket. Det tilkommer derfor ikke tilfældige kommuner, turistforeninger, lodsejere og naboer alene at bestemme over erindringssteder sådan som styregruppen forestiller sig. Himmelbjerget er Folkets Bjerg!

Borgermøder er et pseudodemokratisk ritual, der ender med, at politikkerne bedyrer, at de har lyttet, men ikke lovet noget.

Borgerinddragelse om et projekt består i, at alle interesserede i projektet indbydes. Der vedtages nogle rammer, og udformes et projekt, som de fleste kan se sig som en del af.

Det er nødvendigt med reel borgerinddragelse, hvis projektet skal kunne gøre sig forhåbninger om at tiltrække fondsmidler. Fondene vil ikke næppe risikere deres renommé ved at gå ind i projekter af denne karakter uden bred opbakning.

Himmelbjerget. Et erindringssted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce