Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Dansk vinmager på vulkaner

Cusumano Shamaris Grillo 2014, 13,5 procent, 99,95 kr. v. 12 flasker hos Philipson Wine:Strågul vin med lukket næse. Kontant i munden med en hård urtet bitterhed - som at tygge lavendel - vådt græs i kombination med lyst vingummi og et touch af røg og flintesten - pudsig kombination i en vin, som virker pumpet og ukoncentreret på samme tid. Tre små stjerner.

Dansk vinmager på vulkaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinredaktørerne smager sig sydpå. I denne uge med "Turen går til Sicilien". Peter Vinding-Diers har sammenstukket en af ugens vine fra den sydlige italienske ø og skrevet nogle fine erindringer.

Kun få danskere er nået til tops i den internationale vinverden: Peter Sisseck er den mest kendte, men Peter Vinding-Diers har været med i et langt menneskeliv med et halvt århundrede i vin. Peter Sisseck er nevø til Peter Vinding-Diers og kom ned til sin onkel i Bordeaux i 1982 og fik sit tilnavn Ping.

Peter Vinding-Diers' hustru Suzie mente ikke, at hun kunne holde styr på to gange Peter, så yngstemanden blev døbt Ping og blev i huset gennem to år og lærte at beskære stokke - interessen for vin holdt ved, og  i 1995 skabte Peter Sisseck Pingus fra gamle stokke i Ribeira del Duero, en af verdens mest berømte og dyreste vine.

 

 

Etnas mineraler

Historien står at læse i Peter Vinding-Diers' fine erindringer "En håndfuld oliven og et glas vin", som udkom i november 2016 med forord af vinskribenten Hugh Johnson og beskriver forfatterens rejse gennem en verden af vin fra 1960'erne over Sydafrika, Bordeaux, Ungarn og Chile til Sicilien, hvor Peter Vinding-Diers slog sig ned i 2005 med købet af et stykke vulkansk jord og etableringen af en vingård med inspiration fra dansk byggeskik.

Vinredaktørerne kigger i denne og de næste uger på danskernes feriemål, og under armen har vi i dag "Turen går til Sicilien" med fire repræsentanter for vin, som har suget næring fra de mineraler, som med lavaen er sendt fra Etna ud over landskabet med lunde af citrontræer.

Peter Vinding-Diers laver en fremragende rødvin i skikkelse af Montecarrubo med bistand fra lokale sicilianere på vingården, men denne og de næste ugers test fokuserer sommerligt på hvide vine til terrasse og mad. Peter Vinding-Diers har udvalgt druemosten til den ene af ugens kvartet, og det er en pæn vin med friskhed, bitterhed og honningsødme i finalen, som egner sig til mad. Pris og kvalitet (100 kroner ved H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten) hænger godt sammen, og vurderingen lyder derfor på tre stjerner.

Peter Vinding-Diers har fundet basisvinen hos sine lokale venner i området og arbejder sammen med det lokale kooperativ Cantine Settesoli, hvor druerne ikke bliver afregnet efter mængde, men efter kvalitet, og i dette tilfælde danner chardonnay og viognier i håndhøstet udgave base for vinen, som er gæret ved lav temperatur.

 

 

Kvalitet i kooperativet

Cantine Settesoli står også bag en anden af ugens vine i skikkelse af Casale Burgio (75 kroner hos H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten), og den er i første omgang en smule rustik med god syre, grapebitterhed, og det urtede præg går efter et par dage på køl over i en næsten mojito-agtig finale med mynte. Ikke det værste, man kan opleve på en sommeraften, og prisen taget i betragtning er oplevelsen til fire stjerner.

De fire vine er generelt mættende oplevelser i forhold til lettere vine fra mere køligt klima som i Østrig, Alsace og Tyskland, og de er mere madegnede end oplagte terrassepleasere, og det gælder ikke mindst Pietra Dolce Etna Bianco til 149 kroner fra Atom Wine. Her er fylde, saft og kraft fra carricante-druen og væksten i det stenede miljø ved Etna, og det er en mættende bamsevin, som undertegnede gerne nød til en salat med kylling eller et stykke stegt fisk. Den koster mere end de to første og lander på de tre pæne stjerner. 

 

Sidste vin i kvartetten er Cusumano Shamaris Grillo (99,95 kroner ved 12 styk hos Philipson Wine) på den sicilianske drue grillo, som tidligere har lagt bunden i marsala. Nu bruges den også til tørre vine som denne fra vingården i 400 meters højde over Middelhavet, og den har et touch af lavendel, som giver et lidt hårdt urtet udtryk med en note af røg, som når man slår en flis af en flintesten - en vin, som kræver lidt tilvænning, det, man kalder an acquired taste.

Peter Vinding-Diers' erindringer er underholdende læsning til sommerferien. Han er blevet rig på oplevelser, ikke på penge i en branche, hvor man normalt spøger med, at for at tjene en mindre formue på vin skal man starte med en stor. "En håndfuld oliven og et glas vin" giver et indblik i en vinverden, som er meget praktisk med dedikerede, generøse mennesker med mod på et liv i overhalingsbanen. Oplagt bog at have ved hånden i sommerhuset sammen med netop et glas vin og nogle oliven.

SENESTE NYT