Vejles husleje-priser er vidt forskellige: Sådan flytter du let hjemmefra


Vejles husleje-priser er vidt forskellige: Sådan flytter du let hjemmefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Vejle er der en pæn forskel i husleje-priserne, og hvis man er helt ny på markedet, så kan man nemt lave fejl økonomisk. Derfor har vi her et par råd til, hvordan man nemmest klarer det hele.

Det økonomiske parameter er formentlig det vigtigste for størstedelen af unge mennesker, som står foran at skulle flytte hjemmefra for første gang. Nye tal viser imidlertid at der er enorm stor niveauforskel i priser mellem danske byer. Dette er specielt tilfældet, fordi priserne på det private udlejningsmarked indenfor den seneste årrække er steget voldsomt.

Bag de nye tal står den finansielle sammenligningsservice MONEYBANKER, der oplever en tendens til at unge studerende ser det som en nødvendighed at låne for at få råd til at uddanne sig.

Hvorvidt det er nødvendigt at låne afhænger helt af, hvilken boligform den studerende lejer sig ind i. Bor man til leje i et privat lejemål er det nemlig væsentlig dyrere, end hvis man bor til leje i en almennyttig boligforening. Som indikation på dette kan du nedenfor læse, hvad det koster i leje på det private marked kontra det almennyttige. Priserne er angivet som den årlige lejeudgift per kvadratmeter.

Prisforskellen i Vejle mellem det private og almennyttige marked er ikke ligeså stor som i de større danske byer. At leje sig ind i en almennyttig forening koster i Vejle 723 kr., mens en privatudlejet bolig koster 852 kr. om året per kvadratmeter.

De større danske byer er lig med langt større forskelle. Den største forskel finder vi i København, hvor prisen på en privat udlejet bolig lyder på 1.632 kr., hvorimod den almennyttige bolig til forskel kun koster 895 kr. Der er altså en prisforskel på hele 737 kr. per kvadratmeter om året.

Priserne i Århus lyder på 1.332 kr. i den private sektor og 738 kr. i den almennyttige. I Aalborg og Odense koster det henholdsvis 972 kr. og 948 kr. i det private, mens det modsat koster 721 kr. og 647 kr. i det almennyttige.

Med udgangspunkt i disse nævnte prisforskelle er det en god økonomisk idé at skrive sig op i flere boligforeninger i god tid. Det giver de bedste kort på hånden på sigt.

Årlige gebyrer tjener sig hjem igen

At skulle betale årlige gebyrer for hver boligforening, man vælger at skrive sig op i, kan synes som en stor årlig post i budgettet. Og eftersom man som ung kommende studerende endnu ikke ved, hvor man ønsker at uddanne sig, fravælger man muligvis muligheden for at skrive sig op flere steder. I stedet holder man sig til få udvalgte boligforeninger for at holde omkostningerne nede. De økonomiske fordele ved at skrive sig op flere steder er dog ganske nemme at få øje på, når man ser på prisforskellen mellem de to lejeformer. Det forklarer Mads Hvidberg fra MONEYBANKER.

- Vælger du at bosætte dig i København, og har du først skrevet dig op langt inde i forløbet, så er risikoen for at ende bagerst i boligkøen stor. Med manglende mulighed for at leje sig ind på det almennyttige boligmarked, må man i stedet se sig om efter en bolig i det private. Og baseret på de prisforskelle som vores tal viser, så kan adskillige års gebyrer hurtigt være tjent hjem igen.

Mads Hvidberg fra MONEYBANKER uddyber ved at beskrive, hvordan den nuværende boligsituation potentielt risikerer at skabe et a- og b-hold, hvor det kun er nogle studerende der har økonomi til at studere i visse geografiske områder.

Et studiested som København er yderst populært, men grundet efterspørgslen på almennyttige boliger og de høje lejeomkostninger i det private, kan det afholde nogen studerende fra at læse videre i hovedstaden.

Løsningen kan være at låne

Påtænker man som nuværende eller kommende studerende at låne, skal det ske med omtanke og med henblik på adskillige parametre. Blandt disse er hvor meget man har behov for at låne, hvordan ens nuværende og fremtidige budget ser ud og hvilket lån der er mest gunstigt at optage.

SU-lånet er fordelagtigt for mange, qua den lave rente og de få krav til ansøgeren, der blot skal være SU-berettiget. Optager man SU-lån får man hver måned et fast beløb indsat på ens bankkonto, hvilket sker sammen med den øvrige SU.

Risikoen ved SU-lånet er dog, at det bliver for nemt at låne. Mens de månedlige lån automatisk tikker ind, kan risikoen være at forbruget stiger tilsvarende. Det er potentielt sjovere at være studerende qua de ekstra midler, men faste lån gennem flere år kan resultere i en større gæld end oprindelig planlagt.

Alternativet til et SU-lån kan være et enkeltstående lån. Hvorvidt lånet skal optages gennem et almindeligt pengeinstitut eller gennem ét af selskaberne på MONEYBANKER´s sammenligningsservice er op til ansøgeren. Fordelen ved et enkeltstående lån er, at ansøgeren låner et afgrænset beløb, og at der aftales en afdragsordning som der kan budgetteres med fra start. Den mest iøjnefaldende ulempe er derimod den højere rentesats og ÅOP sammenlignet med det billige SU-lån. MONEYBANKER-direktøren Mads Hvidberg anbefaler følgende:

- Der er mange parametre at tage hensyn til i en låneproces, hvoraf prioriteringen af disse er op til den enkelte. Uanset hvad anbefaler vi altid at oprette et retvisende budget for at få dybdegående indsigt i ens privatøkonomi. Yderligere er det altid mest fordelagtigt at ansøge flere steder, så man bagefter kan sammenholde diverse lånetilbud og finde det mest ideelle lån.

Når man ansøger om et lån gennem sin bank eller et låneselskab online foretager udlåneren en kreditvurdering af ansøgeren. Det er på baggrund af denne vurdering at udlåneren fastsætter lånevilkår og øvrige detaljer, hvorfor det er essentielt at sammenligne lånetilbuddene. Det sikrer altid de bedste forhold for låneren.

Vælger du at have kviklån med i din sammenligning af lånemuligheder, kan du se en liste med kviklån hos MONEYBANKER.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i et samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Når en artikel er markeret med 'annonce' eller 'annoncørbetalt indhold', betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel. Indholdet skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med 'Annoncørbetalt indhold' og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

Vejles husleje-priser er vidt forskellige: Sådan flytter du let hjemmefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.