Annonce
Give

Åben have på Engvej i Gadbjerg

Gudrun Thyregod, Gadbjerg
Gudrun og Niels Jørgen Thyregod holder åben have i flere omgange. Første gang er i den kommende weekend.
Annonce

Gadbjerg:

Gudrun og Niels Jørgen Thyregods have løber langs jernbanen i Gadbjerg.

Det er en lang have, der ligger mellem villavejen og togskinnerne op ad en lille bakke. Her har Gudrun og Niels Jørgen Thyregod boet i snart 50 år, og har langsomt, men sikkert, gjort haven til et mangfoldigt plantemekka.

- Da vi flyttede ind havde vi bare den have der fulgte med til huset. Vi kommer begge fra området, så vi kendte godt huset. Allerede dengang var vi begge interesserede i haven. Niels Jørgen har det fra sin bedstefar, og jeg har det fra min bedstemor, siger Gudrun Thyregod.

Ægteparret overtog ejendommen i 1971. Dengang lå der er en række kolonihaver lige op til ægteparrets grund. Grunden, som kolonihaverne lå på, var privatejet, mens haverne var lejet ud til beboere i Gadbjerg.

- Vi havde i lang tid tænkt over, at det ville være dejligt med en større have, så jeg fik da sagt, at hvis de da nogensinde ville sælge grunden, så ville vi gerne købe, fortæller Gudrun Thyregod.

Annonce

Også husflid

Gudrun og Niels Jørgen Thyregod overtog kolonihavegrunden i 1985 og begyndte at udvide deres oprindelige have i takt med, at folk stoppede med deres kolonihaver, så udvidelsen kom til at ske i etaper.

Som skrevet har de haft den oprindelige have siden 1971 og resten fra 1985 og fremefter. Det er mange år at have den samme have i, så den må da være færdiganlagt nu?


Vi dyrker haven, som man gjorde i gamle dage. Så vi har både blomster, frugttræer og en stor urtehave. Vi kan lide det hele.

Gudrun Thyregod.


- Nej, nej, det tror jeg ikke, vi bliver. Der er jo altid noget, man gerne vil have lavet, eller noget man gerne vil prøve, siger Gudrun Thyregod.

I dag er de begge pensionister, så der er god tid til at passe de næsten 2.000 kvadratmeter have. Men selv om der er meget plads og mange planter, så har de ikke en klar favorit. Deres haveinteresse begrænser sig ikke til en enkel plante eller art.

- Vi dyrker haven, som man gjorde i gamle dage. Så vi har både blomster, frugttræer og en stor urtehave. Vi kan lide det hele, siger Gudrun Thyregod.

Haven er på 2000 kvadratmeter og for øjeblikket er der juleroser, rododendron, forårsløg, løg og dagliljer, primula og aurikler. Det hele står i bede omkring græsarealer og formklippede træer og buske samt havedam med fisk.

Dertil er stor køkkenhave med grøntsager, bær og frugt, så de næsten er selvforsynende. Det er de også med frugt, for der er 35 frugttræer, heraf 20 forskellige æbletræer.

Lørdag og søndag i den kommende  weekend, 25. - 26. juli kan man formedelst 10 kroner besøge haven mellem klokken 10 og 17. Her kan man også møde et par udstillere af husflid og derfor se på strømpenisser og pileflet.

Weekenden efter, 1. -2. august, er der åbent på samme tidspunkter. Men her er besøg af husflid med binderi og naturmaterialer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Finlandsparken er ikke længere en ghetto: Men corona sætter en stopper for festen

Annonce