Annonce
Fredericia

Åbent Ungdommens Hus: Der er slet ikke noget at være bange for

- Mange har et forkert billede af, hvad Ungdommens Hus er. Dem håber jeg at se til åbent hus 7. juni, siger Belinda Andersen. Foto: Peter Friis Autzen

Alt for mange ved ikke, hvor mangfoldigt og åbent Ungdommens Hus er. Det skal der laves om på, mener huset, der inviterer indenfor torsdag 7. juni.

Fredericia: Ungdommens Hus i Fredericia holder åbent hus torsdag 7. juni fra klokken 14-20.

- Og jeg håber, at rigtig mange, der ikke bruger huset, og som måske aldrig har været her før, vil komme hertil og opleve vores hus. Det synes jeg, der er brug for, siger husets daglige administrator Belinda Andersen.

Hun ser hver dag, hvordan unge mennesker er kreative, musikalske og sociale på måder, der gør, at de udfolder sig og udvikler sig. Og måske bliver til mere hele mennesker, end hvis de ikke havde haft Ungdommens Hus.

- Men jeg hører også fra forældre, der er lidt skræmte over stedet her. Det hjælper altid at møde stedet og opleve huset. Der er folk i byen, som tror, at Ungdommens Hus er et lukket og hårdt sted. At vi er et sted, hvor kun bestemte slags mennesker kan være. Men sådan er det slet ikke, siger Belinda Andersen.

Et nyligt eksempel er foreningen Young Stars, der ledte efter et sted at udvikle forestillingen, "Time og dag og uge". Lidt modvilligt tog foreningen imod husly i Ungdommens Hus, som de hurtigt udviklede en kærlighed til og nærmest ikke ville forlade igen, da forestillingerne var forbi.

Annonce

Gør en positiv forskel

Ungdommens Hus har eksisteret i 17 år. Undervejs har det lagt lokaler og grønt område til utallige aktiviteter. Herunder en del musikfestivaler med hardcore eller metalmusik.

- De festivaler har fået folk til at tale om Ungdommens Hus som stedet, hvor de unge har søm og skruer i ansigtet. Men at stable en subkultur-festival på benene er faktisk en flot præstation, som giver de unge nogle kvalifikationer, de kan bruge i resten af livet. Nu, hvor huset har så mange år på bagen, kan vi se, at nogle af de tidligere unge brugere nu benytter sig af deres erfaringer i voksenlivet. Så når folk spørger, hvorfor vi har brug for et Ungdommens Hus, svarer jeg og fortæller, at gevinsten ligger i de unges personlige udvikling. Men det er jo en gevinst, der måles på en anden skala end investeringen, og derfor kan den måske være svær at få øje på - med mindre man kender stedet og de unge. Derfor: Kom til vores åbent hus, siger Belinda Andersen.

Ikke en fritidsklub

Gennem årene har de unges brug af huset ændret sig. I dag er der for eksempel ikke så mange, der kommer til huset for at "hænge ud".

Det med at "hænge ud" klares andre steder i byen - eller via computeren på værelset derhjemme. I stedet kommer de unge til huset for at deltage i eller skabe aktiviteter. Det betyder, at huset godt kan se lidt tomt ud uden at være det. De unge sidder bare ikke i husets café men er i stedet aktive i øvelokaler, i salen, i studiet, på plænen bag huset eller andre steder.

- Så Ungdommens Hus er ikke en fritidsklub. Vi er et sted, hvor de unge kommer, er og skaber de aktiviteter, de ønsker. De skal selv være aktive og skabende. Og det er de i høj grad, siger Belinda Andersen.

Følelsen af medejerskab og ansvar er stort i huset.

- Vi har mange, der har nøgle til huset. Og alligevel er der faktisk aldrig noget, der bliver ødelagt. Folk vil huset det bedste, fordi huset vil dem det bedste, siger Belinda Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce