Annonce
Hedensted

Årgang corona starter i dagpleje: Mange er helt uvante med social kontakt

Dagplejer Birgit Larimore har netop modtaget tre nye børn i alderen otte-ti måneder, og de er pga. coronarestriktioner mere uvante med fremmede, end dagplejeren er vant til. Nysgerrigheden fejler dog ingenting. Foto: Morten Pape
Coronarestriktionerne har både været en gave og givet udfordringer for nye familier. Der er kommet mere ro på derhjemme, men den nye årgang er til gengæld slet ikke vant til at møde fremmede eller at blive passet af andre end mor og far.

Hedensted: Der bliver kigget, kravlet og kastet med klodser på gulvet hos dagplejer Birgit Larimore i Aale, hvor fire små børn er godt på vej til at finde sig til rette i en ny hverdag.

En pige på to år har været i dagplejen i længere tid, men med tre nytilkomne i alderen otte-ti måneder er der nok at se til for alle involverede.

Måske særligt for de yngste, for de er født ind i en tid med corona-restriktioner, hvor ro og hjemmeliv har været i fokus frem for babysvømning, cafébesøg og pasning hos fremmede.

Annonce

Derfor er det en stor omvæltning for de små pludselig at skulle undvære mor og far - og i stedet tilbringe dagen sammen med andre små skabninger.

- De er jo vant til kun at se deres forældre og bedsteforældre, og det kan man godt mærke på dem. De er mere skeptiske over for fremmede end de børn, jeg før har haft, men de kommer hurtigt efter det, siger Birgit Larimore, der ikke ser den sparsomme sociale tilvænning som et problem.

- De har lige skullet se mig og de andre børn an, og jeg kan særligt huske en af de nye, som havde det fint med at møde mig, men som stak i et skrig, da min datter kom ind af døren. Jeg tror bare, at der pludselig var for mange mennesker.

Babyboblen er god i nogle måneder

Birgit Larimore oplever til gengæld, at børnene er meget rolige og trygge i eget selskab, og det er også den erfaring, sundhedsplejerskerne i Hedensted Kommune gør sig.

- Coronarestriktonerne har gjort, at mange familier har fået en roligere start på den første tid med baby. Vi oplever, at færre mødre har problemer med fx amning, og vi ser nogle babyer, som stortrives, fortæller Grethe Stjernholm, ledende sundhedsplejerske i Hedensted Kommune.

Hun mener, det er en gave til familierne, at de er nødt til at være lukket inde i en babyboble de første måneder - selvom man naturligvis gerne vil vise sin baby frem og dele glæden med andre.

- Men det er svært at holde til en masse barselsbesøg, når man ikke får ret meget søvn og samtidig skal vænne sig til en helt ny hverdag. Med restriktionerne har familierne fået foræret en ro, og det er godt for både forældrene og for babyen, der jo ikke har et behov for at se andre mennesker i de første levemåneder, siger Grethe Stjernholm.

Annonce

Når baby bliver nysgerrig på andre

I Hedensted Kommune har mødregrupperne været virtuelle under restriktionerne, og der har ikke været de sædvanlige muligheder for at møde andre. Men hvor det i den første tid kunne give familierne en tiltrængt ro, så kan det blive en udfordring senere.


Hvis babyen kun har været sammen med den nærmeste familie, så har den måske aldrig set, at der findes sådan nogle størrelser som den selv, og det kan nok godt være lidt overvældende,

Grethe Stjernholm


I sundhedsplejen oplever de således, at flere mødre ringer og spørger om "helt almindelige ting" som fx ammeindlæg, bletyper eller hvordan, man får sit barn til at sove - spørgsmål, som plejer at blive diskuteret - og løst - i mødregrupperne.

- Efter nogle måneder er der kommet mere overskud i familierne, og især mødrene har nok brug for at komme ud og opleve lidt mere og at møde andre i samme situation. Det er også nu, efter fire-seks måneder, babyen begynder at blive nysgerrig på andre. Og så er det svært bare at skulle være alene derhjemme eller gå ture med barnevognen, siger Grethe Stjernholm.

Annonce

Dagpleje kan føles som stor overgang

Hun oplever også, at flere mødre er bekymrede for, når barnet skal passes i dagpleje, fordi de slet ikke har prøvet udepasning før.

- Hvis ikke man har prøvet at få passet sit barn i en halv time, så kan dagpleje være en kæmpestor overgang. Og hvis det er en stor overgang for moderen, så er det det også for barnet, siger Grethe Stjernholm.

Sundhedsplejerskerne har fast kontakt med familierne det første halvandet år, og altså også i den første tid efter opstart i dagpleje eller vuggestue.

- Vi hører også fra dagplejere og vuggestuer, at det er nogle andre børn, de tager imod i denne tid. Det er ikke så mærkeligt, for hvis barnet kun har været sammen med den nærmeste familie, så har de måske aldrig set, at der findes sådan nogle størrelser som dem selv, og det kan nok godt være lidt overvældende, siger Grethe Stjernholm.

Erfaringen er dog, at børnene hurtigt vænner sig til den nye sociale kontakt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Jelling har en plan: Når du ikke må komme på festival - kommer festivalen hjem til dig

Annonce