Annonce
Hedensted

Ældre danser minderne frem

Plejehjemsbeboer Ole Christensen fra Løsning er en af de otte personer, der de seneste to måneder har deltaget i erindringsdans på Løsning Dagcenter. Ved mandagens afslutningsbal på centret var han også ganske aktiv på gulvet - her med Edith Jensen, der var en af de udfrakommende ældre fra Løsning, der havde valgt at deltage i arrangementet. Foto: Søren E. Alwan

Projekt erindringsdans på Løsning Dagcenter skal skabe glæde og minder for demensramte ældre. Mandag blev forløbet afsluttet med et afdansningsbal - godt bakket op af andre danseglade ældre.

Løsning: På Løsning Dagcenter kan man mere end kortspil og knipling. Som noget nyt var der mandag inviteret til afdansningsbal, den første af sin slags for centret.

Her afsluttede man projekt erindringsdans - et tilbud, som demensramte beboer, seks fra Løsning Plejecenter og to fra stedets daghjem, har deltaget i med hjælp fra fire frivillige og to ansatte på dagcentret.

Hensigten har været at danse minder og glæde fra en svunden tid ind i de ældre.

Karin Rasmussen, der er initiativtager og aktivitetsmedarbejder på Løsning Dagcenter, fortæller:

- Jeg har sammen med min kollega Inger Michaelsen deltaget i et kursus om erindringsdans udbudt af Alzheimerforeningen. Det er nærliggende at få prøvet vores nye viden af.

Annonce

Vi tror på, dansen skaber glæde for de demensramte. Musikken kan være med til at trække følelser fra en svunden tid frem. Vi ser en flig inde fra af glæde komme til udtryk i deres øjne, når de danser. Det er dybt rørende.

Karin Rasmussen

Erindringsdans


  • Erindringsdans har til formål at skabe gode oplevelser, socialt samvær og glæde på plejecentre.
  • Koncept er primært målrettet mennesker med moderat til svær demenssygdom, men det er en aktivitet, som er god for alle.
  • Erindringsdans er udviklet i 2008 af sygeplejerske Susanne Rishøj, Demenskonsulenten.
  • Består af otte dansesessioner af en time og et afdansningsbal. Forinden gives undervisning i demens og kommunikative redskaber til dansepartnerne: Personale, pårørende og frivillige.
  • Erindringsdans bygger på reminiscenstanken. Formålet er at få minderne frem og blive motiveret til selv at deltage i dansen ved at lytte til kendt musik og se andre danse.
  • Forskning på området viser, at dans blandt andet styrker sociale relationer, understøtter motorik og balance. Sange og melodier kan genkalde minder, tidligere bevægemønstre og skabe glæde for både beboere, medarbejdere og pårørende.

(Kilde: Alzheimerforeningen/demenskonsulenten.dk)

Dans skaber glæde - og smilene var da også til at få øje på ved afslutningsballet. Foto: Søren E. Alwan

Stort velbehag

Erindringsdansen på Løsning Dagcenter har kørt over otte mandage af en times varighed, og initiativet synes at have gjort en forskel for de deltagende ældre, vurderer Karin Rasmussen.

Derfor har hun og Inger Michaelsen besluttet at gentage erindringsdansen til efteråret og her også invitere den dementes pårørende til at deltage.

- Vi tror på, dansen skaber glæde for de demensramte. Musikken kan være med til at trække følelser fra en svunden tid frem. Vi ser en flig inde fra af glæde komme til udtryk i deres øjne, når de danser. Det er dybt rørende, og man får selv så meget ud af være en del af det, siger Karin Rasmussen.

En af deltagerne fra holdet er beboer på Løsning Plejecenter Ole Christensen. Han kan nikke genkendende til det velbehag, dans og musik bringer med sig.

- Det har været nogle meget hyggelige timer, og som tidligere folkedanser og inkarneret harmonikaspiller vækker det mange minder at høre og danse til dejlig musik, man kan genkende. Jeg har nydt det meget, fortæller han.

Danser Helle Rytter havde takket ja til at komme til afdansningsballet og danse med de ældre - det kom blandt andet beboer på Løsning Plejecenter Anders Kurt Skjødt til gode. Foto: Søren E. Alwan

Stor opbakning

Ved mandagens afslutning var, foruden de otte kursusdeltagere, hen mod 50 ældre fra dagcentret, plejehjem og området mødt frem for at støtte initiativet og få sig en svingom. Her blev der flittigt budt op til dans.

Også et dansepar fra Ølsted, Bent og Helle Rytter, havde takket ja til at komme og danse med og for de ældre.

- Vi har taget fri fra arbejde for at være her. Det er en helt særlig oplevelse, specielt når man danser med en dement, siger Helle Rytter, der til daglig er frisør med egen salon i Ølsted.

- Hos nogle er der umiddelbart ingen reaktion. Men pludselig, når musikken kommer på, sker der noget - et glimt af liv og glæde i deres udtryk, siger Bent Rytter, der til daglig er projekt manager i udviklingsafdelingen hos Triax A/S.

Mandagens afdansningsbal gik i gang kl. 10.30 og blev afsluttet kl. 13 med smørrebrød, øl og vand.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Brud på vandledning har ødelagt asfalten: Vejen hævede sig en halv meter

112

Massiv regn har smadret bro over å

Vejle

Vigtig vej er lukket på ubestemt tid: Vandet spærrede Patrick inde

Annonce