Annonce
Vejle

Ældre mænd falder over stangen - pas på med det!

Det vigtigste råd til seniorcyklister, er at vælge en cykel, der er let at komme af og på. Det er selvfølgelig også en god idé at huske cykelhjelm og være iklædt pangfarver og reflekser og iøvrigt være opmærksom i trafikken, men de råd gælder alle uanset alder. Arkivfoto
Alt for mange ældre cyklister falder og slår sig, fordi de kører rundt på en gammeldags herrecykel med stang. Ny kampagne skal forebygge ulykker.
Annonce

I Sydøstjylland og i Syd- og Sønderjyllands politikreds bor der omkring 190.000 borgere over 65 år. De vil i de kommende uger blive opfordret til at skifte deres cykel ud, hvis de har problemer med balancen, når de skal af og på deres cykel. Det kan man læse i en pressemeddelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det er Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der står bag den landsdækkende kampagne "Sikker på cykel - hele livet", som kan ses på TV2 og sociale medier allerede nu og i hele juni måned.

Kampagnen opfordrer seniorerne til at blive ved med at cykle så længe som muligt, men også til at flere dropper den klassiske cykel med midterstang. I stedet kan mange med fordel skifte den ud med en cykel med lav indstigning. Det vil gøre cykelturen mere sikker og tryg.

- Når vi bliver ældre, så bliver vores balance helt naturlig dårligere. Vi ser desværre for mange uheld og skader med cyklister over 65 år, der mister balancen, når de for eksempel skal af og på cyklen, kører uden om noget eller rammer kantstenen. Mange af de uheld og skader kan undgås, hvis seniorcyklisterne vælger en cykel med lav indstigning, siger Tina Valter Olsen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i pressemeddelelsen.

Problemet i en nøddeskal

Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker.
Oftest er der tale om eneulykker.
Mange uheld skyldes dårlig balance, eksempelvis når man skal på eller af sin cykel eller undgå en forhindring i trafikken.

(Kilde: Danmarks Statistik og Rådet for Sikker Trafik)

Annonce

Skader kan have store konsekvenser

Alene i Sydøstjylland og Syd- og Sønderjylland har politiet registreret 149 tilskadekomne eller dræbte cyklister over 65 år fra 2014 til 2018. Men tallet er i virkeligheden meget større, da det kun er omkring 5-10 procent af alle cyklistulykker med tilskadekomne, som kommer til politiets kendskab. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden svarer knap hver 10. cyklist over 65 år, at han eller hun er faldet på cyklen inden for det seneste år. Den største enkeltforklaring er på grund af balancen. Omkring halvdelen af dem, der faldt på cyklen, fik skader ved uheldet.

- Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. En brækket hånd, arm eller hofte kan tage lang tid at genoptræne, og det kan betyde store begrænsninger for den enkelte. Så det er vigtigt, at flere seniorer bliver klar over, at en cykel med lav indstigning kan gøre deres cykelture mere sikker og tryg og forebygge fald, siger René Højer, områdechef i TrygFonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce