Annonce
Ikast-Brande

Ældrepleje: Byrådsflertal afviser urent trav i Buurtzorg-sagen

Ældrepleje-forsøget efter Buurtzorg-modellen varede kun et års tid. Kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark blev underskrevet i marts 2020 af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen. Forsøget kom på grund af corona-forsinkelser først i gang i juni 2020, men måtte stoppe i august i år, da Lokalpleje Danmark gik konkurs. Arkivfoto: Ikast-Brande Kommune
To socialdemokratiske byrådsmedlemmer har indklaget Ikast-Brande Kommune til Ankestyrelsen. Det gav anledning til strid om svaret.

Ikast/Brande: To socialdemokratiske byrådsmedlemmer mener ikke, at reglerne i udbudsloven er blevet overholdt i forbindelse med højt profileret pilotprojekt i ældreplejen. De har derfor klaget til Ankenævnet, men de borgerlige partier afviser blankt, at der skulle være foregået noget, der ikke var i overensstemmelse med reglerne.

På sit seneste møde, der blev afholdt aftenen før valget, godkendte et byrådsflertal udenom Socialdemokratiet det udkast til et svarbrev til Ankestyrelsen, som borgmester Ib Lauritsen (V) og kommunaldirektør Flemmings Storgaard på forhånd havde fået udarbejdet.

Det var de to socialdemokratiske byrådsmedlemmer, Frank Heidemann Sørensen og Inge Dinis, der havde taget det noget usædvanlige skridt at indklage Ikast-Brande Kommune til Ankestyrelsen. Det gjorde de to socialdemokrater i forlængelse af byrådsflertallets beslutning om at fritage Lokalpleje Danmark for flere natlige akutopgaver og ændre i taksterne i forbindelse med det kuldsejlede Buurtzorg-forsøg i Bording og Engesvang, et forløb der endte med, at Lokalpleje Danmark gik konkurs.

Annonce

Helt konkret mener de to socialdemokrater ikke, at reglerne i udbudsloven er blevet overholdt, hvilket 21. april i år fik dem til at indsende en klage til Ankestyrelsen.

Et helt særligt projekt

Ankestyrelsen havde på den baggrund bedt Ikast-Brande Kommune om en redegørelse for forløbet for at kunne vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag.

I svarskrivelsen, som byrådet med undtagelse af de seks socialdemokrater har godkendt, påpeger borgmesteren og kommunaldirektøren dels, at der var tale om et helt særligt pilotprojekt, dels at fjernelsen af de natlige akutopgaver kun har haft en endog meget beskeden økonomisk betydning.

Set over en periode på fire måneder (december 2020 til marts 2021) inden ændringerne trådte i kraft, har Ikast-Brande Kommune således blot haft en samlet udgift til ekstra natopgaver på cirka 15.000 kroner svarende til 17 arbejdstimer.

I svarskrivelsen påpeges det videre, at der var overhængende fare for, at Lokalpleje Danmark ville være nødt til at afbryde forsøget på grund af mangel på personale til den akutte natdækning, og at man i samme forbindelse har kontaktet de øvrige private udbydere af personlig pleje for at høre, om de ønskede en tilsvarende undtagelse. Dette var angiveligt ikke tilfældet.

Borgmesteren og kommunaldirektøren påpeger desuden, at den gennemsnitlige timepris (betalingen til Lokalpleje Danmark) blev reduceret med den økonomiske effekt af fritagelsen for de pågældende opgaver, en besparelse der har været med til at finansiere de kommunale merudgifter til natdækningen.

Annonce

Svarer ikke på spørgsmålet

Inden svarskrivelsen blev behandlet af byrådet, havde den først været en tur omkring økonomi- og planudvalget, hvor Socialdemokratiets gruppeformand, Kasper Pauli Pedersen, tog forbehold. Ved samme lejlighed måtte Inge Dinis som den ene af de to ophavsmænd til klagen en tur udenfor døren på grund af formodet inhabilitet, men da sagen var på dagsordenen i byrådet, deltog både hun og Frank Heidemann i behandlingen af punktet.

Den socialdemokratiske modstand var dog ikke nok til at rokke ved formuleringerne i svarbrevet, men i fællesskab fik de seks socialdemokrater følgende mindretalsudtalelse ført til protokols: ”Socialdemokratiet kan ikke godkende svarbrevet, da man ikke finder, at der svares på spørgsmålet”.

Dermed er sagen dog ikke nødvendigvis slut: Nu er det op til Ankestyrelsen at vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Ikast-Brande

Er der udsigt til en ende på tilbagegangen for Fælleslisten?

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce