Annonce
Hedensted

Ændret livsstil blev til forretning: Unge veganere leverer din aftensmad

Andreas Broch (tv.) og Asger Emborg er begge veganerne, og med firmaet Gaia Madservice vil de give flere mennesker muligheden for at skifte til den plantebaserede livsstil. Foto: Michael Svenningsen
Andreas Broch og Asger Emborg laver plantebaseret aftensmad til levering fire dage om ugen. De har selv levet som veganere i flere år - og det kan man sagtens, selvom livretten hedder burger, siger de.
Annonce

Uldum: Veganske kødboller med squashspaghetti, glutenfri, indisk kikærtekarry eller sushi baseret på tofu og tang.

Sådan lyder nogle af hovedretterne i den nyoprettede virksomhed Gaia Madservice, der hver mandag leverer aftensmad til et stigende antal husstande i Vejle- og Horsens-området.

Bag virksomheden står to unge fyre, 25-årige Andreas Broch fra Uldum og 26-årige Asger Emborg fra Vejle, der selv har levet som veganere i flere år og gerne vil give flere mulighed for at skifte til den plantebaserede livsstil.

- Vi brænder for det her. Vegansk mad er godt for både miljøet og sundheden, og det er flere ved at få øjnene op for. Mange synes måske, det er svært at tage skridtet fuldt ud, men det her kan være en hjælpende hånd, siger Andreas Broch, der oprettede virksomheden for tre måneder siden og hev Asger Emborg ind som partner to måneder efter.

Vegansk livsstil

At være veganer betyder at man vælger alt animalsk fra. Ud over kød spiser en veganer ikke mælkeprodukter og æg, og nogle undgår også honning. De strengeste veganere fravælger også fx læder til tøj og sko.
Annonce

Smager ligeså godt

Andreas Broch bruger alle sine kræfter på at få virksomheden op at køre, mens Asger Emborg ind til videre har et fuldtidsarbejde ved siden af på en døgninstitution.

De unge mænd har lejet sig ind i et køkken i Vinding, hvor de hver weekend hakker græskar og koger porrer for at gøre retterne klar til levering natten til mandag.

Lige nu leverer de mellem 60 og 100 retter hver uge, men planen er at komme op på mange flere, så det kan blive et fuldtidsarbejde for begge.

- Vi oplever helt klart en stigende interesse for at leve sundere og for at passe mere på klimaet også i form af den mad, man spiser. Og man behøver faktisk ikke at lide noget stort afsavn. Plantebaseret mad kan smage fuldt ud ligeså godt som kødretter, siger Asger Emborg.

Annonce

Sover bedre

Veganere spiser kun mad, som ikke kommer fra dyr, og holder sig altså også fra for eksempel mælk og honning. For Asger Emborg var det et ønske om at passe bedre på klimaet, der gjorde, at han for ca. tre år siden omlagde sin livsstil.

- Det er svært ikke at bekymre sig om klimaet, synes jeg, og derfor ændrede jeg for nogle år siden min måde at gøre en masse ting på - jeg begyndte at bruge mindre lys, tog kortere bade og blev altså også veganer, siger han.

For Andreas Broch er klimaet også en vigtig faktor, men da han i sin tid blev veganer, handlede det mest om personlig sundhed.

- Jeg begyndte at spise mindre kød og fandt ud af, at jeg sov bedre om natten og havde meget mere energi. Samtidig lagde det en stærk dæmper på symptomerne fra min psoreasis. Det fik mig til at tage skridtet fuldt ud, siger Andreas Broch, der har levet fem år som professionel pokerspiller og et års tid som personlig træner, inden han startede Gaia Madservice.

Andreas Broch fra Uldum har lavet et nyt firma, der leverer veganer-madkasser. Han har lejet sig ind i et køkken i Vinding. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Livret er burger

Begge fyre oplevede en vis skepsis fra især deres forældre, da de skiftede hakkebøffer og æg ud med kikærter og tofu, men selvom forældrene ikke er hoppet med på vognen, så har de i dag en respekt for sønnernes valg.

- De kan jo se, at vi er sunde, raske og glade. Og maden smager godt. Burger er min livret, det er det stadig, men man kan sagtens lave den på plantebaseret fars, siger Andreas Broch.

Gaia Madservice leverer ind til videre mad én gang om ugen. Der er tale om færdiglavede retter, der blot skal opvarmes, og som kan holde sig i op til fire dage. Man bestiller retterne på virksomhedens hjemmeside, hvor der er et menukort med otte-ni retter at vælge imellem.

Hokaido-græskar er en god basis ingrediens i suppe. Foto: Michael Svenningsen
Asger Emborg blev veganer for omkring tre år siden, fordi han ville leve mere klimavenligt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce